(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wist vrijdag een openingsverlies in een kleine winst om te buigen. Rond half 12 noteerde de AEX index 0,3 procent hoger op 536,02 punten.

“Vandaag is het redelijk rustig, maar de afgelopen weken hebben beleggers veel bedrijfscijfers moeten verwerken”, stelde beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx. “De cijfers zijn wisselend ontvangen. De resultaten van DSM en AkzoNobel vielen bijvoorbeeld in goede aarde, terwijl die van ABN AMRO negatief werden begroet. In de VS werd frisdrankenbedrijf Coca-Cola gisteren afgestraft. Het beeld is kortom heel wisselend”, aldus Bos.

Beleggers op het Damrak houden vandaag het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China in de gaten. “De gesprekken zullen volgende week verder gaan met dezelfde groep mensen, maar op een andere locatie”, schreef de Chinese krant. “De laatste twee dagen in Beijing is er vooruitgang geboekt, maar niet voldoende om een definitief akkoord te sluiten”, schreef de South China Morning Post vrijdag op basis van een bron.

De export in de eurozone daalde in december met 2,5 procent op jaarbasis tot 176,5 miljard euro. De import kwam in totaal uit op 159,5 miljard euro. Dat was ten opzichte van december 2017 een stijging van 1,9 procent.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk stegen in januari harder dan verwacht. De verkopen namen, gemeten in volumes, afgelopen maand toe met 1,0 procent ten opzichte van de maand ervoor. “Er is veel bezorgdheid over de gevolgen van de Brexit, maar de grote klap zie je nog niet in de macro-economische cijfers van het Verenigd Koninkrijk terug”, meent Bos.

De euro/dollar noteerde op 1,1278. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1265 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1286 op de borden.

De olieprijzen stonden bijna onveranderd.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen Aegon en AkzoNobel aan kop met winsten van ruim twee procent. Galapagos en Altice verloren ongeveer een procent.

DSM stond fractioneel hoger. Berenberg verhoogde vrijdag het koersdoel voor DSM van 100,00 euro naar 105,00 euro, bij een ongewijzigd koopadvies. De zakenbank geeft aan dat het speciaalchemiebedrijf een moeilijk vierde kwartaal achter de rug heeft, waarin de koers van het aandeel met 25 procent zakte. Maar gisteren liet de koers na de presentatie van de kwartaalresultaten een stijging zien, die het grootst was in meer dan een decennium, aldus Berenberg. Volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos was het gisteren “een opluchtingsrally”. “Er was behoorlijk wat angst in de markt rond DSM, maar het viel allemaal mee”, aldus Bos.

In de Midkap zette Arcadis de opmars voort met een plus van 4,2 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf won een dag eerder al bijna 17 procent na een positief handelsbericht.

Corbion bungelde onderaan met een verlies van 0,7 procent.

Onder de kleinere aandelen werden de cijfers van Brunel goed ontvangen. Het zag de omzet in het vierde kwartaal met 16 procent oplopen naar 245 miljoen euro, met een 12 procent hogere brutowinst van 55,4 miljoen euro. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 17 procent. Analist Konrad Zomer van ABN AMRO sprak van goede resultaten, met vooral aansprekende prestaties in Duitsland. ING noemde de omzetgroei “sterk”, en dat is een goed teken voor 2019, denkt de bank. Vooral de goede uitgangspunten in Duitsland met een sterke exit-rate konden op instemming van ING rekenen. Het aandeel klom vijf procent.

Amsterdam Commodities boekte over het afgelopen jaar een lagere winst en omzet, zo bleek donderdag nabeurs. Het handelsbedrijf behaalde vorig jaar een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 50,4 miljoen euro, wat 3,3 procent minder was dan de 52,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 31,1 miljoen euro, een daling van 4,2 procent in vergelijking met de nettowinst van 32,5 miljoen euro in 2017. Acomo steeg 0,5 procent.

Nedap behaalde in 2018 een lagere nettowinst op een hogere omzet. Het concern meldde donderdag nabeurs in 2018 “belangrijke” progressie te hebben geboekt bij de uitvoering van de strategie. “De herinrichting van de supply chain is in 2018 afgerond en in de loop van het jaar steeds beter gaan draaien. De hiermee samenhangende structurele jaarlijkse kostenbesparing van 4 miljoen euro is conform planning in 2018 gerealiseerd”, aldus Nedap. NIBC vond de resultaten in lijn met de verwachtingen van het bedrijf zelf. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Euronext heeft ondanks een dubbelcijferige groei de winst zien dalen, als gevolg van eenmalige posten, zo bleek donderdagavond nabeurs. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 12,6 procent, van 139,7 miljoen tot 157,3 miljoen euro, dankzij onder meer de consolidatie van Euronext Dublin en valutaplatform FastMatch. Euronext heeft het bedrijfsresultaat in lijn met de verwachtingen zien uitkomen, omdat een hogere omzet gepaard ging met dito kosten, zo stelde ING. Het beursbedrijf verloor 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties