De Amsterdamse beurs noteerde maandagochtend hoger, vanwege de hogere Amerikaanse futures, het hogere slot op de Chinese aandelenmarkten en de hogere olieprijs.

De AEX noteerde rond de klok van 11.00 uur 0,4 procent hoger op 455,88 punten, de AMX won 0,2 procent tot 644,72 punten en de AScX steeg 0,5 procent tot 819,68 punten.

“Een optelsom van factoren ligt ten grondslag aan de hogere beurzen op het Damrak”, aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van Lynx. “De hogere Amerikaanse futures, het hogere slot op de Chinese aandelenmarkten en de hogere olieprijs liggen ten grondslag aan de stijging”, aldus Schaaf. “Veel spannender dan dit wordt het niet vandaag”, voegde hij toe. “De markt zet de positieve trend voort en er is geen reden om de weg naar beneden te zoeken.”

De belegginsgsspecialist voorziet een kalme week met kleine uitschieters, waarbij de aandacht dinsdag uitgaan naar Amerikaanse inflatiecijfers. Woensdag kan het wekelijks olievoorradenrapport in de VS voor richting zorgen en donderdag richt de aandacht zich op inflatiedata uit de eurozone.

De macro-economische agenda is maandag vrijwel leeg.

Voorbeurs werd bekend dat de Japanse economie in het tweede kwartaal nauwelijks is gegroeid. Op jaarbasis groeide het bruto binnenlands product het afgelopen kwartaal met 0,2 procent. Op kwartaalbasis maakte de economie zelfs een pas op de plaats.

De industriële productie in Japan is in juni gestegen. De productie kwam op maandbasis 2,3 procent hoger uit. Op jaarbasis was sprake van een daling met 1,5 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag staat in de VS het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers in augustus op de agenda.

Komende handelsweek publiceren een flink aantal bedrijf kwartaal halfjaarcijfers. Dinsdag trappen TKH en Holland Colours af, op woensdag gevolgd door ABN AMRO, Delta Lloyd en Heijmans. Boskalis, dat donderdag de boeken opent, houdt woensdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waarin de afschaffing van het vrijwillige structuurregime op de agenda staat. Donderdag is het de beurt aan Boskalis, NN Group, BAM Groep, Kendrion, Ordina, en diverse andere kleine fondsen om de boeken te openen.

De future voor een vat West Texast Intermediate noteerde maandagochtend 1,0 procent hoger op 44,96 dollar en de Brent-future steeg 0,9 procent tot 47,41 dollar.

De euro noteerde maandagochtend ten opzichte van de dollar op 1,1167, terwijl het Britse pond ten opzichte van de greenback op 1,2915 noteerde.

Stijgers en dalers

Van de AEX fondsen is Aalberts met een winst van 1,7 procent de sterkste stijger, gevolg door Galapagos en Shell met winst van achtereenvolgens 1,4 en 1,3 procent.

SBM Offshore is begonnen met zijn aandelen inkoopprogramma. Het concern heeft vorige week donderdag en vrijdag 150.000 eigen aandelen teruggekocht. De oliedienstverlener kondigde vorige week woensdag aan voor maximaal 150 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan terugkopen. Het aandeel daalde 0,9 procent en is daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Aegon heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgerond. In de periode tussen 4 juli 2016 en 12 augustus 2016 kocht het bedrijf circa 29,3 miljoen aandelen terug tegen een gemiddelde prijs van 3,5054 euro per aandeel. Het programma heeft het verwateringseffect geneutraliseerd, dat ontstond vanwege het slotdividend uitgekeerd in aandelen. Het aandeel noteerde omstreeks 11.00 uur 0,4 procent hoger.

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel op Altice van 16,50 naar 18,30 euro en handhaafde het advies op Houden. Het aandeel noteerde maandagochtend 0,1 procent lager.

Van de AMX fondsen kon Fugro rekenen op de aandacht van beleggers. NIBC heeft het koersdoel voor Fugro verlaagd van 22,00 naar 18,00 euro met een ongewijzigd koopadvies, vanwege de lager dan verwachte resultaten over de eerste zes maanden van 2016 en de aanhoudende daling van het orderboek. Het aandeel verloor 0,2 procent.

Kempen heeft Flow Traders op de verkooplijst gezet en verlaagde het koersdoel van 31,00 naar 25,00 euro, vanwege de aanhoudend uitdagende omstandigheden. Vrijdag kwam Flow Traders met cijfers over het tweede kwartaal, die resulteerden in een koersverlies van 9,1 procent. Vooral over de aanhoudende druk op de Aziatische activiteiten en de afhankelijkheid van één drukke handelsdag, vrijdag 24 juni toen beleggers konden reageren op de Britse keuze voor een Brexit, zorgden voor nervositeit onder beleggers. Het aandeel verloor 2,7 procent.

Van de kleinere fondsen stond Brunel maandag onder druk, na een adviesverlaging van ING. ING heeft het advies voor Brunel International verlaagd van Kopen naar Houden en stelde maandag tevens het koersdoel bij van 18,50 naar 17,50 euro. Analist Marc Zwartsenburg verwacht dat in het tweede kwartaal de tak Energy verder onder druk is komen te staan. “We voorzien een vergelijkbaar gemengd beeld als in het eerste kwartaal, met sterke resultaten in Nederland en Duitsland[…], maar we verwachten een verdere verzwakking in Energy met een verder dalende omzet en ook toenemende druk op de bruto marge”, aldus de analist. Het aandeel verloor 2,7 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.