(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel verdeeld. De AEX index bewoog vlak op 484,53 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent moest toestaan. De AScX noteerde op een plus van 0,1 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een afwachtende markt die uitkijkt naar de Europese Centrale Bank en dan met name naar indicaties voor inperking van het monetaire beleid. “De ECB heeft overigens al aangegeven dat wanneer de inflatie de eerste keer de doelstelling van circa 2 procent haalt, niet het moment is waarop daartoe wordt overgegaan”, aldus Schutte.

De lopende rekening van de eurozone liet over november een groter overschot zien. Dit was donderdag tot nog toe het enige macrocijfer dat ertoe deed.

In de Verenigde Staten gaat het donderdag om de woningbouwdata over december, de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia over januari, de wekelijkse steunaanvragen en de wekelijkse olievoorraden.

Olie noteerde donderdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,5 procent hoger op 51,33 dollar, terwijl een maart-future Brent ook 0,5 procent duurder werd op 54,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0662. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0650 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0636 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter presenteerde Ahold Delhaize over het vierde kwartaal van 2016 als gevolg van een kortere verkoopperiode op jaarbasis een lagere pro forma omzet. Het concern herhaalde de verwachting voor heel 2016 met een onderliggende operationele marge licht boven die van 2015 en een vrije kasstroom van circa 1,3 miljard euro. KBC Securities beoordeel de omzet als beter dan verwacht. Het aandeel dikte 3,6 procent aan en ging daarmee aan kop onder de hoofdfondsen.

KPN wil Joost Farwerck voor een tweede termijn van vier jaar herbenoemen tot lid van de raad van bestuur in de functie van Chief Operations Officer (COO). De herbenoeming vindt plaats na de jaarvergadering op 12 april aanstaande. KPN zakte 0,8 procent.

ING verhoogde het advies voor Philips van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 26,50 naar 32,00 euro. Analist Nigel van Putten acht Philips HealthTech in staat om de marges te verbeteren door een standvastige groei en een voorspelbare uitvoering van de operaties. De outlook van Philips oogt volgens Van Putten “helder en haalbaar”. Het aandeel noteerde 0,4 procent hoger.

JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor DSM van 51,00 naar 53,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies. Analist Martin Evans merkte op dat DSM zich dankzij kostenbesparingen en desinvesteringen van niet-kernactiviteiten kan focussen op Nutrition als kernactiviteit. De marktvorser vindt echter de overwaardering van het aandeel ten opzichte van de sector niet terecht. Het aandeel DSM steeg 0,6 procent.

JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor het aandeel Randstad van 46,00 naar 51,00 met handhaving van het advies op Neutraal. De analisten stelden de taxaties voor de winst per aandeel voor 2017 en 2018 opwaarts bij met respectievelijk 6 en 10 procent. Deze verhoging houdt verband met de verbeterde economische vooruitzichten en de incorporatie van Monster en BMC. Randstad pluste 0,1 procent.

Goldman Sachs verlaagde het advies voor Gemalto van Neutraal naar Verkopen en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 53,00 naar 52,00 euro. De analisten verwachten een omzetkrimp van 5 procent bij de verkoop van SIM-kaarten voor dit jaar, terwijl er ook nog het risico bestaat dat in de opkomende markten meer vertraging optreedt bij het registreren van SIM-kaarten. Het aandeel noteerde 3,9 procent lager en was daarmee de sterkste daler van de hoofdfondsen.

S&P Equity Research verhoogde het advies voor ASML volgend op de kwartaalcijfers van Verkopen naar Houden en stelde het koersdoel opwaarts bij van 90,00 naar 115,00 euro. Barclays verhoogde het koersdoel voor ASML van 120,00 euro naar 13,00 euro met handhaving van het advies op Overwogen. Het aandeel ASML moest 1,5 procent laten gaan.

Van de Midkapfondsen was een bericht over Arcadis. Het bedrijf maakt onderdeel uit van een consortium dat Poolse steden gaat helpen met het treffen van voorbereidingen op klimaatveranderingen. De totale opdrachtsom bedraag 6 miljoen euro, waarvan een kwart bij Arcadis terechtkomt. Het aandeel zakte 1,6 procent.

Henk Scheffers zal niet worden herbenoemd als commissaris bij BAM Groep. Scheffers was lid en vice-voorzitter van de raad van commissarissen gedurende een periode van acht jaar. Scheffers gaf te kennen niet voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. BAM Groep verloor 0,4 procent.

Bij de AScX-fondsen steeg Takeaway.com 2,9 procent. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel van 30,00 naar 34,50 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De marktvorsers merkten daarbij op dat het bedrijf in het vierde kwartaal identieke omzetgroei in alle regio’s realiseerde en ze verwachten dat die groei zal aanhouden. Daarnaast veronderstellen ze dat Takeaway.com dankzij groei van marktaandeel in Duitsland, België, Oostenrijk en Polen eerder dan verwacht winstgevend kan worden.

TMG voerde de lijst met stijgers hier aan nadat John de Mol een groter belang meldde, gevolgd door Sif Holding dat 2,5 procent won.

Verliezers betroffen Van Lanschot waar 1,6 procent van de koers afging, en verder Kiadis Pharma dat 1,6 procent inleverde en Basic-Fit dat 1,8 procent lager noteerde.

RoodMicrotec tekende een raamwerkovereenkomst met Rohde & Schwarz voor supply chain management diensten. Financiele gegevens ontbraken hierbij. Het aandeel RoodMicrotec noteerde 1,4 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.