(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag richting het einde van de ochtendhandel verdeeld. De AEX index daalde 0,2 procent tot 544,57 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van krap 0,2 procent.

“De beurs is momenteel in niemandsland terechtgekomen, want het cijferseizoen loopt ten einde en buiten het Verenigd Koninkrijk is er weinig politiek nieuws dat de markten bezighoudt”, meldde marktanalist Ron van der Does van IG dinsdag. “Ook aan de kant van de Amerikaanse president Donald Trump en Noord-Korea is het rustig. Daarbij is het wachten of het Amerikaanse belastingplan doorgaat. Bovendien lijken de beurzen enigszins afgekoeld na de correctie van de afgelopen dagen. Hierdoor kunnen er enige dagen van consolidatie ontstaan, alvorens nieuwe impulsen voor verdere richting kunnen zorgen. Daarbij speelt voornamelijk de renteontwikkeling een rol”, meent de marktvorser.

De Nederlandse arbeidsmarkt is in het derde kwartaal verder aangetrokken, met meer banen, meer vacatures, meer werkenden en minder werklozen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Er waren gemiddeld 10,2 miljoen banen afgelopen kwartaal, een toename van 51.000. Eind september stonden er 213.000 vacatures open. Het aantal werkenden is sinds het derde kwartaal van 2016 met 177.000 toegenomen. Het aantal werklozen daalde naar 428.000. Daarmee was 4,7 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Op macro-economisch gebied bleek verder dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2017 met 0,4 procent op kwartaalbasis is gegroeid. De groei afgelopen kwartaal is volgens het CBS breed gedragen, waarbij zowel investeringen als consumptie en export groeiden. De economie steeg minder sterk dan in het tweede kwartaal, maar toen was de groei met 1,5 procent ook uitzonderlijk hoog, aldus het CBS. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het derde kwartaal met 3,0 procent. De Nederlandse export is in september met krap zeven procent gegroeid. De groei van 6,9 procent was wel kleiner dan de 7,4 procent in augustus. De import was in september 5,6 procent groter dan een jaar eerder.

De industriële productie in China is in oktober minder sterk gegroeid dan een maand eerder en ook de detailshandelsverkopen stegen minder snel.

Uit Duitsland kwamen er vanmorgen ook enkele cijfers. Het Duitse bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal met 0,8 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Er werd door de markt gerekend op een groei van 0,6 procent, gelijk aan de groei in het tweede kwartaal. “De Duitse locomotief op volle toeren”, aldus senior financial econoom Tom Simonts van KBC. 

Verder bleken de Duitse consumentenprijzen in oktober in een lager tempo te zijn gestegen dan een maand eerder. Ook in Spanje bleek dit het geval. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is in oktober gelijk gebleven ten opzichte van september.

 Olie noteerde dinsdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 56,59 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent lager bewoog naar 63,01 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1717. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1666 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er ook een stand van 1,1666 op de borden.

Vanmiddag volgen op macro-economisch gebied uit de Verenigde Staten nog het sentiment in midden- en kleinbedrijf en de producentenprijzen, beide van de maand oktober. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aalberts met een winst van 1,2 procent, gevolgd door ASML met een winst van net boven 1 procent.

Ahold Delhaize steeg 0,4 procent. Jefferies merkte op dat het concern kampt met sceptische aandeelhouders, terwijl de top van de supermarktketen vertrouwen heeft en er operationeel goed wordt gepresteerd. Deze opmerkelijke situatie zal volgens analist James Grzinic uitmonden in een herstel van het aandeel Ahold Delhaize, of in teleurstellende cijfers. De marktvorser rekent op een herstel.

Aegon noteerde nagenoeg vlak. UBS verhoogde dinsdag het koersdoel voor de verzekeraar van 4,00 naar 4,75 euro bij een ongewijzigd verkoopadvies. De analisten hebben hun verwachtingen voor de winst dit jaar met 12 procent verhoogd. Volgens de marktvorsers is de nieuwe financieel directeur van Aegon erin geslaagd om een kapitaalverhoging te vermeiden en de solvabiliteit te herstellen naar 195 procent in het derde kwartaal. De solvabiliteit was aan het einde van het derde kwartaal van 2016 nog 149 procent. De verbeteringen zijn tot stand gebracht door desinvesteringen, het wijzigen van gebruikte modellen en het verbeteren van de relaties met DNB. 

Gemalto daalde 0,5 procent, nadat de Franse digitale beveiliger bekendmaakte een samenwerking te starten met halfgeleidertak HiSilicon van het Chinese Huawei om een nieuwe generatie NarrowBand Internet of Things-modules te ontwikkelen. De nieuwe module moet veiliger en energiezuiniger worden dan de huidige NarrowBand-modules.

Altice was met een verlies van 4,5 procent weer eens de sterkste daler in de AEX.

In de Midkap was het volatiele OCI koploper met een winst van 2,7 procent. Ook BESI en VolkerWessels incasseerden winsten van meer dan 2 procent.

PostNL daalde 2,1 procent. UBS verlaagde het koersdoel voor PostNL van 3,79 naar 3,75 euro met een handhaving van het Neutraal advies. Volgens analisten van de Zwitserse zakenbank presteert het postbedrijf in lijn met de eigen plannen voor zowel dit jaar als de middellange termijn, al liet PostNL wel weten dat een verandering in regelgeving een impact op de resultaten zal hebben. UBS ziet een aanhoudende verbetering van het kostenplaatje, gecombineerd met een omzet- en winstgroei bij pakketbezorging. De Zwitserse bank blijft wel bezorgd over de onzekere ontwikkelingen op het gebied van regelgeving. De daling van de briefpostvolumes is evenwel de grootste zorg voor PostNL, aldus de marktvorsers. 

Flow Traders bungelde helemaal onderaan in de index met een verlies van 5,5 procent. De flitshandelaar krijgt te maken met zwaardere kapitaaleisen en gaat onderzoeken wat de impact hiervan is. De Nederlandsche Bank heeft besloten de kapitaaleisen te wijzigen voor investeringsbedrijven die voor eigen rekening handelen. De toezichthouder doet dit onder druk van de European Banking Authority. De nieuwe kapitaaleisen leveren voor Flow Traders ongewenste onzekerheid op, maar de uiteindelijke impact zal waarschijnlijk meevallen, stelde analist Rosine van Velzen van ING. 

Onder de kleinere aandelen was Basic-Fit de sterkste stijger met een plus van 1,4 procent, terwijl Sif Holding onderaan stond met een verlies van 4,1 procent. 

Onder de lokale fondsen noteerde VNC 2,2 procent lager, nu een meerderheid van de aandeelhouders een buitengewone aandeelhoudersvergadering eist vanwege slechte resultaten en een gebrek aan communicatie.

Kardan was hier de grootste daler met een verlies van ruim 7 procent. Het bedrijf maakte maandag bekend in gesprek te willen treden met zijn schuldeisers in verband met de mogelijke verkoop van het belang in Tahal Group International. In februari 2018 moet Kardan zijn schuldeisers weer een uitbetaling doen. De verkoop moet dit mogelijk maken, maar er is nog steeds geen akkoord.

Door: ABM Financial News.

[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties