(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,8 procent op 463,21 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen. De AScX noteerde een plus van 0,4 procent.

Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensheer schreef de stevige stijging van de AEX vooral toe aan mediaberichten over een kapitaalinjectie in de Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi.

“Dat zette de financials hoger en bepaalde voor een belangrijk deel het sentiment. De AEX nestelt zich weer boven de 460 punten, maar als de voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi donderdag in zijn persconferentie niets zegt over het lopende inkoopprogramma, dan verwacht ik dat je met de graadmeter er zo weer onder zit”, aldus Van der Schaaf.

Vanochtend vroeg werd er al een onverwachte krimp van de Australische economie in het derde kwartaal op kwartaalbasis gemeld. Daarnaast bleek de industriële productie van Duitsland in oktober weliswaar te zijn opgelopen, maar te zijn achtergebleven bij de verwachtingen. Het Franse handelstekort liep in oktober verder op na een gedaalde export en een gestegen import.

De industriële productie van het Verenigde Koninkrijk daalde in oktober zowel op maand- als op jaarbasis onverwacht. Naeem Aslam, marktanalist van ThinkMarkets UK, stelde woensdag dat het cijfer een belangrijke bedreiging is voor de Britse economie. De euro steeg woensdag na bekendmaking van het cijfer naar 0,8514 Britse pond.

Voor de Verenigde Staten staan kort na opening van Wall Street nog de wekelijkse olievoorraden geagendeerd en voor wacht het consumentenkrediet over oktober.

Olie noteerde woensdag verdeeld, maar de verschillen bleven gering. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent hoger op 50,98 dollar, terwijl een februari-future Brent vrijwel vlak noteerde op 53,96 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0728. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0720 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0720 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging ArcelorMittal aan kop met 3,7 procent, gevolgd door Aegon met 2,9 procent. ABN AMRO steeg 1,2 procent, NN Group won 0,6 procent en ING Groep dikte 0,3 procent aan. ING Groep gaat flink bezuinigen bij de handelsdivisie. Dit schreef Het Financieele Dagblad op basis van ingekeken documenten. Bij de afdeling financial markets wil ING jaarlijks naar verluidt tot 200 miljoen euro besparen vanaf 2020, een kostenreductie van ruim 20 procent.

Ahold Delhaize zei op schema te liggen om de beoogde synergievoordelen van de fusie van 500 miljoen euro in 2019 te realiseren en start een nieuw aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro in 2017. Het bedrijf organiseert vandaag een beleggersdag in Londen. De integratie tussen Ahold en Delhaize die deze zomer fuseerden, ligt op schema. De bekendmakingen van Ahold Delhaize voldoen grotendeels aan de verwachting van analist Matthias Maenhaut van ING. Die voorzag een update van de strategie, de kapitaalstructuur en de synergie na de fusie tussen de twee supermarktconcerns. Het aandeel noteerde een winst van 1,7 procent.

RELX en Unilever konden niet meekomen met het positieve sentiment, minnen die Van der Schaaf toe schreef aan een verminderde behoefte onder beleggers aan defensieve aandelen. RELX zakte 0,4 procent en Unilever 1,3 procent, waarbij laatstgenoemde volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus bovendien een adviesverlaging van Overwogen naar Neutraal te verwerken kreeg door JPMorgan Cazenove. Het koersdoel ging omlaag van 47,00 naar 38,00 euro.

Van de Midkapfondsen trok PostNL alle aandacht. Het bedrijf wees ook het finale bod van zijn Belgische branchegenoot Bpost af. De afwijzing door zowel de raden van bestuur en commissarissen van PostNL was unaniem. PostNL denkt dat de combinatie met de Belgen niet succesvol zal zijn. De raden achten het aannemelijk dat een overname door Bpost wijzigingen in de regelgeving met zich mee zal brengen met als verwacht gevolg significante negatieve uitkomsten voor PostNL. Het bedrijf heeft vertrouwen in de stand-alone strategie en herhaalde woensdag de verwachting om in 2017 de uitkering van dividend te hervatten. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor PostNL van 5,75 naar 3,80 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Ruben Devos stelde het koersdoel neerwaarts bij naar een waardering als ‘stand-alone’ postbedrijf, nadat PostNL het overnamebod van de Belgische sectorgenoot Bpost opnieuw afwees. Het aandeel PostNL noteerde woensdag 9,8 procent lager en was daarmee veruit de grootste daler.

Er waren woensdag in de AMX iets meer verliezers dan onder de hoofdfondsen. Delta Lloyd leverde 1,1 procent in en Aperam gaf 0,4 procent prijs, wat daarmee contrasteerde met de koerswinst van sectorgenoot ArcelorMittal.

Stevige plussen waren weggelegd voor Corbion met 3,5 procent en ASR Nederland met 2,9 procent.

Onder de kleinere fondsen won Fagron 2,3 procent, Sif Holding 1,3 procent en Telegraaf Media Groep 2,5 procent. Verlies was er voor Basic-Fit met een min van 1,2 procent, Kiadis Pharma dat 1,9 procent inleverde en Probiodrug waar 1,6 procent vanaf ging.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.