(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,5 procent naar 508,73 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen. De AScX noteerde een verlies van 0,6 procent.

Nu het voorstel voor de nieuwe Amerikaanse zorgwet het afgelopen vrijdag niet haalde, verkeerde de beurs in een mineurstemming. “Het is nu afwachten hoe Wall Street straks reageert. De futures duiden maandag op een flink lagere opening van Wall Street”, aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Management. “Ik vermoed dat hij behoorlijk wat water bij de wijn gaat doen om zijn voorstel toch door het Huis van Afgevaardigden te krijgen. Blijven die aanpassingen uit en wint de Amerikaanse president het vertrouwen niet terug, dan sluit ik voor de AEX 490 punten niet uit”, aldus Montfrooij.

Het Duitse ondernemersvertrouwen over maart liep verder op. Daarmee is de macro-economisch agenda van maandag afgewerkt, daar er vanuit de Verenigde Staten geen data worden verwacht.

Olie noteerde maandag lager. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,6 procent lager op 47,69 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,4 procent daalde naar 50,74  dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0866. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0867 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0802 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden alle componenten verlies, met uitzondering voor AkzoNobel dat 0,5 procent won en verder Unilever en Heineken die fractioneel plusten.

Het grootste verlies was weggelegd voor ArcelorMittal dat 3,1 procent inleverde. Van de 25 hoofdfondsen noteerden er zes een verlies van meer dan 2 procent.

Aegon is door KeplerCheuvreux verlaagd van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel opwaarts werd bijgesteld van 4,60 naar 4,80 euro. Het aandeel zakte 2,9 procent.

Wakkerpolis heeft NN Group voor de rechter gedaagd in verband met ten onrechte ingehouden ‘eerste kosten’ voor beleggingsverzekeringen. Met deze dagvaarding start Wakkerpolis een collectieve procedure tegen NN voor 500.000 klanten met een claim van 3,2 miljard euro. NN noteerde maandag 1,7 procent lager.

Heineken heeft vertraging opgelopen met de overname van 1.900 pubs van Punch in het Verenigd Koninkrijk voor 305 miljoen Britse pond, aldus het bedrijf vrijdag nabeurs. De Britse toezichthouder Competition & Markets Authority (CMA) heeft langer nodig om de voorgenomen overname te beoordelen en verlengde de deadline om met een oordeel te komen van 24 april 2017 naar 29 mei 2017. Daardoor zal de transactie volgens Heineken pas eind augustus afgerond worden, waar de Amsterdamse brouwer eerder nog mikte op afronding voor het einde van het eerste halfjaar. De familie Heineken heeft de structuur van de eigen familievennootschappen aangepast, waarmee de nieuw opgerichte Nederlandse vennootschap L’Arche Holding aandeelhouder is geworden van L’Arche Green. L’Arche Holding vervangt daarmee het Zwitserse L’Arche Holding en het Nederlandse LAC. Hiermee wil de familie Heineken zijn familievennootschappen vereenvoudigen. Heineken won 0,2 procent.

Bank of America Merrill Lynch verhoogde het advies voor het aandeel Wolters Kluwer van 30,60 naar 31,50 euro met handhaving van het advies op Underperform. Het aandeel Wolters Kluwer zakte maandag 0,5 procent.

Van de Midkapfondsen was het aantal winnaars eveneens op één hand te tellen: naast OCI zag Vastned kans een kleine plus neer te zetten. Van de lager noterende fondsen liepen zeven fondsen één procent of meer terug.

Morgan Stanley heeft het koersdoel voor ASM International verhoogd van 51,00 naar 56,00 euro, en handhaafde daarbij het advies op Overwogen. Reden voor de koersdoelverhoging is volgens de analisten de recente sterke prestatie van het aandeel ASM Pacific Technologies. Het belang van ASMI in ASM PT is inmiddels goed voor circa 65 procent van de marktkapitalisatie van ASMI. ASMI verloor 0,4 procent.

WDP breidt via zijn joint venture WDP Development RO zijn magazijnruimte in Roemenië uit met 115.000 vierkante meter. Met de aanbouw van de nieuwe magazijnruimte is inmiddels begonnen. De ruimte zal voor jaareinde opgeleverd worden. Daarmee komt de totale vastgoedportefeuille op circa 280.000 vierkante meter, “gelijk aan een waarde van ongeveer 145 miljoen euro”, aldus WDP. Het aandeel noteerde maandag 0,2 procent lager.

Air France-KLM stond maandag onder druk nadat Bank of America Merrill Lynch het advies op het aandeel verlaagde naar Underperform en het koersdoel op 6,50 euro zette. “Lange afstandsmaatschappijen hebben dit jaar 34 procent beter gepresteerd dan korte afstandsmaatschappijen in Europa, maar we denken dat het sentiment ten gunste van de Noord-Atlantische markt zal matigen in de komende paar maanden”, aldus aldus Mark Manduca in zijn commentaar. Juist deze markt is volgens de analist heel belangrijk voor de winst van de sector. Het aandeel moest maandag 3,9 procent inleveren.

OCI heeft in 2016 een flink lagere omzet gerealiseerd wat flink op de winst drukte, maar liet zich wel positief uit over de komende jaren. Dit meldde de producent van op aardgas gebaseerde meststoffen en industriële chemicaliën vrijdag nabeurs. OCI verbeterde de efficiency bij fabrieken, kondigde een kostenbesparingsprogramma aan en versterkte de balans door schulden af te lossen of te herfinancieren. In 2016 kwam de omzet van OCI uit op 1,9 miljard dollar, 12,8 procent lager dan de omzet van bijna 2,2 miljard dollar over 2015. Dit was volgens OCI voor een groot deel te wijten aan lagere verkoopprijzen. De verkochte volumes stegen in 2016 echter “robuust”. Het aangepaste bedrijfsresultaat daalde met bijna 37 procent van 736,2 miljoen naar 466,5 miljoen dollar, waarbij de marge verslechterde van 33,7 naar 24,5 procent. Het nettoresultaat uit voorgezette activiteiten verbeterde van een verlies van 246,1 miljoen naar een winst van 167,9 miljoen dollar. OCI voorziet een “snel pad van schuldenafbouw”, wat in 2018 al moet resulteren in een ‘investment grade’ kredietbeoordeling. Op operationeel vlak verwacht OCI dat de operationele kasstroom in 2017 en daarna in 2018, significant zal aantrekken dankzij de opstart van Iowa Fertilizer Company en Natgasoline, hogere bezettingsgraden in Egypte en gunstigere wisselkoersen van het Egyptische pond. Verbeterde prijsniveaus spelen OCI ook in de kaart, aldus de onderneming. Het aandeel OCI noteerde maandag 5,6 procent hoger en was daarmee één van de weinige uitblinkers op het Damrak.

Bij de AScX-fondsen was het beeld weinig anders dan dat van de AEX en Midkap: veel rood met relatief weinig fondsen met een verlies van één procent of meer. De grootste winst was weggelegd voor Stern Groep dat 0,7 procent steeg.

AMG Advanced Metallurgical Group heeft vernomen dat Global Advanced Metals USA het tantalumcontract tussen beide partijen wil stopzetten. Volgens Global Advanced Metals USA slaagde AMG er niet in om voldoende garanties af te geven dat het bedrijf aan zijn verplichting kan voldoen, na de brand in een van de fabrieken van AMG begin dit jaar. AMG is het hier niet mee eens en is van plan om “alle stappen” te nemen om de rechten te beschermen die in het contract zijn opgenomen. AMG bekijkt momenteel de exacte gevolgen van de annulering van het contract, die momenteel op circa 5 miljoen dollar worden geschat. Het aandeel AMG noteerde maandag 1,6 procent onder het slot van vrijdag.

Van de lokale fondsen droeg Ctac Gert van de Weerdhof voor als lid van de raad van commissarissen. De nominatie zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de aandeelhouders tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 10 mei 2017. Na deze bijeenkomst zal Olde Hartmann, de huidige voorzitter van de raad van commissarissen aftreden. Ctac zakte 0,3 procent.

ConfirmMDx van MDxHealth kan helpen bij castratieresistente prostaatkanker. Biomarkers van het diagnostiek middel ConfirmMDx kunnen urologen helpen om mannen die een verhoogd risico hebben op de agressieve vorm, CRPC, van prostaatkanker te identificeren om zo de behandeling vooruit te helpen. Bij deze agressieve vorm is de traditionele behandeling niet effectief. Het aandeel MDxHealth noteerde maandag 2,4 procent hoger.

Hydratec heeft in 2016 een hoger bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten geboekt op een hogere omzet, aldus het bedrijf vrijdag nabeurs. Hydratec boekte in 2016 een bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten van 8,2 miljoen euro, tegen 7,8 miljoen euro een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettoresultaat uit voortgezette activiteiten van 5,9 procent, versus een nettoresultaat van 6,4 miljoen euro een jaar eerder. De netto-omzet uit voortgezette activiteiten steeg van 113,4 miljoen euro in 2015 naar 162,4 miljoen euro in 2016. Hydratec stelt een dividend voor van 1,70 euro per aandeel, een stijging van 24 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen een dividend werd uitgekeerd van 1,37 euro per aandeel. Hydratec meldde het nog te vroeg te vinden om nu uitspraken te doen over de mogelijke resultaten voor 2017. Het aandeel Hydratec noteerde maandag onveranderd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.