(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,5 procent op 481,72 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,4 procent.
Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management ziet de AEX herstellen “van een verlies van maandag dat wat aan de overdreven kant was. Toch denk ik dat de index momenteel in een correctiefase ziet, ook omdat er nogal wat onzekerheden een rol spelen, met name rondom de nieuwe regering van de Verenigde Staten. Daarbij zien we de volatiliteit ook licht oplopen, van overigens zere lage niveaus”, aldus Van Eerden.
Uit Japan kwam een aantal redelijke macro-economische data waaronder detailhandelsverkopen die minder daalden dan voorzien, een stabiele werkloosheid en een industriële productie die in december voor de tweede achtereenvolgende keer steeg.
In de eurozone werd een redelijke reeks macrodata gepubliceerd: in Frankrijk kwam de groei van de economie in het vierde kwartaal licht hoger uit. Over heel 2016 groeide de economie met 1,1 procent, tien basispunten minder dan in 2015 op jaarbasis. De Duitse detailhandelsverkopen zijn in december op maandbasis onverwacht gedaald. De Italiaanse werkloosheid bleef op 12,0 procent staan in de laatste maand van vorig jaar. In Duitsland daalde deze met 10 basispunten naar 5,9 procent.
Naast de economische groei van de eurozone komen vandaag verder ook nog de inflatiedata van de muntunie over januari naar buiten, gevolgd door de Italiaanse producentenprijzen over december, de werkloosheid van de eurozone over dezelfde maand, de Amerikaanse huizenprijzen over november, de inkoopmanagersindex van Chicago over januari en het grote consumentenvertrouwen van de Verenigde Staten over januari, zoals deze wordt gemeten door onderzoeksbureau The Conference Board.
Olie noteerde dinsdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,4 procent lager op 52,38, dollar, terwijl een april-future Brent 0,2 procent inleverde op 55,17 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0698. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0682 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0696 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde het overgrote deel van de fondsen in het groen met ING dat 1,5 procent won en Randstad waar 1,3 procent bovenop de slotnotering van maandag bij kwam.
Verliezen bleven beperkt tot net iets meer dan een half procent.
Royal Dutch Shell heeft een aantal belangen in Thailand aan Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company verkocht. Dit maakte het energieconcern dinsdag bekend. Het gaat bij deze transactie om de dochters Shell Integrated Gas Thailand en Thai Energy, die samen 22,2 procent houden in het Bongkot-olieveld en een aantal omringende gebieden. De totale omvang van de transactie omvat 900 miljoen dollar. Afronding ervan wordt in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht. Royal Dutch Shell heeft verder met terugwerkende kracht een aantal activiteiten die gelieerd zijn aan het Britse deel van de Noordzee verkocht aan Chrysaor. Met deze transactie is in totaal 3,8 miljard dollar gemoeid, waarbij Royal Dutch Shell uitgaat van een boekhoudkundige winst. Met de verkochte assets is een bedrag van 3,9 miljard dollar aan ontmantelingskosten gemoeid, waarvan Shell voor 1 miljard in voorziet en Chrysaor het restant voor zijn rekening neemt. De laatste neemt ook 400 man personeel over. Het aandeel Royal Dutch Shell kreeg er 0,6 procent bij.
Gemalto gaat digitale identiteitspasjes leveren aan de Zweedse belastingdienst Skatteverket. Financiële details werdden niet prijsgegeven. De opdracht is voor tenminste vijf jaar. Verderv is het bedrijf door KPN in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens patentbreuk. Gemalto zakte 0,5 procent.
KPN heeft een twaalftal bedrijven in Amerika aangeklaagd, waaronder LG, Lenovo, Blackberry en het in Amsterdam genoteerde Gemalto, vanwege patentbreuk. Dit bevestigde een woordvoerder van KPN tegen ABM Financial News bevestigd. Deze twaalf bedrijven waren niet bereid om van KPN een licentie af te nemen, ondanks dat hier volgens persbureau Bloomberg lang over was onderhandeld. KPN verloor 0,4 procent.
Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor het aandeel Unibail-Rodamco van 234,40 euro naar 222,30 euro met handhaving van het advies op Neutraal. Het aandeel noteerde dinsdag onveranderd.
Unilever kreeg van Theodoor Gilissen een hoger koersdoel. Deze ging van 40,00 euro naar 43,00 euro. Het advies bleef staan op Aanbevolen. Analist Joost van Beek verwacht dat de autonome omzetgroei, na een teleurstellend tweede halfjaar van 2016, zal aantrekken naar 3 tot 5 procent. Daarbij denkt de analist ook dat Unilever in staat zal zijn om de operationele winstmarge te verbeteren, “ondanks enkele externe uitdagingen”. De aantrekkende marge dankt Unilever volgens Van Beek aan de inmiddels “duidelijk” bewezen zero-based strategie. Het aandeel Unilever noteerde dinsdag een winst van 0,1 procent.
UBS verlaagde het koersdoel voor het aandeel Philips van 34,00 naar 33,00 met handhaving van het advies op Kopen. Het aandeel Philips won 0,3 procent.
De Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR) gaat in hoger beroep tegen het afwijzen door de rechtbank van Haarlem in november vorig jaar van de eisen van de franchise-ondernemers inzake een financieel conflict met het Nederlandse supermarktconcern van Ahold Delhaize. Dit bevestigde directeur Ton Croiset van Uchelen van de VAHFR dinsdag desgevraagd tegen ABM Financial News. Het aandeel Ahold Delhaize noteerde dinsdag 0,5 procent hoger.
Van de Midkapfondsen was Air France-KLM de grootste verliezer met een verlies van 1,2 procent. Sterkste stijger was hier, na ASMI, Arcadis dat 0,9 procent opliep.
Deutsche Bank heeft dinsdag het koersdoel voor ASM International verhoogd van 50,00 naar 57,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Reden voor de koersdoelverhoging is allereerst het belang van ASMI in ASM Pacific Technology. Deze deelneming steeg sinds december met 23 procent in waarde. Daarmee is back-end onderdeel ASM PT goed voor 66 procent van de waardering van ASMI. De waarde van de front-end tak, vooral ALD, daalde juist met 6 procent tot 590 miljoen euro. De Duitse bank rekent echter op een sterk jaar voor ALD. ASMI noteerde dinsdag 1,9 procent winst.
ASR Nederland moet een deel van de kosten terugbetalen van een woekerpolis die de verzekeraar aan het begin van de jaren negentig verkocht. Dit meldde het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een nog niet gepubliceerde uitspraak van klachteninstituut Kifid. Het zou gaan om een bedrag van 7.000 euro, volgens een woordvoerder van Consumentenclaim, een bedrijf dat de klant bijstond. Het Kifid oordeelt alleen in individuele zaken. De uitspraak kan volgens het FD claimclubs meer houvast geven in collectieve procedures tegen de verzekeraars ASR, Reaal, Aegon en Nationale-Nederlanden. Het aandeel zakte 0,4 procent.
Bij de AScX-fondsen zakte ICT Group met 2,3 procent, op ruime afstand gevolgd door Lucas Bols waar slechts 0,3 procent van de koers af ging.
Van Lanschot was een opmerkelijk stijger met een plus van 1,6 procent.
De redactieraad van De Telegraaf lijkt meer oren te hebben naar een overname door het Belgische Mediahuis en de familie Van Puijenbroek dan door miljardair John de Mol. Dit zou blijken uit een brief van de raad, gericht aan de raad van commissarissen, de raad van bestuur, de directie, de centrale ondernemingsraad, Mediahuis en Talpa, die Villamedia inzag. Van Talpa, eigendom van De Mol, wil de redactieraad op korte termijn meer duidelijkheid over de plannen met De Telegraaf. Het aandeel TMG noteerde dinsdag vlak.
ING heeft het koersdoel voor Sif Group verhoogd van 17,75 naar 22,75 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Tijs Hollestelle is onder de indruk van de nieuwe Rotterdamse faciliteit, niet alleen vanwege de omvang en uitstekende ligging, maar ook omdat de totale lay-out efficiënter lijkt. Hij heeft zijn taxatie voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor 2017 met 17 procent naar boven toe bijgesteld tot 77 miljoen euro. Het aandeel dikte 5,8 procent aan en was daarmee de sterkste stijger binnen deze index.
Van de lokale fondsen een koersdoel verlaging voor Klepierre. Credit Suisse verlaagde het koersdoel, voor het aandeel Klepierre van 42,30 euro naar 40,60 euro en hield het advies op Outperform. De analisten hebben hun taxaties voor de nettovermogenswaarde voor 2016 met 4 procent verlaagd, omdat ze minder optimistisch zijn over het tweede halfjaar van 2016. Wel geven ze de voorkeur aan het aandeel Klépierre ten opzichte van Unibail-Rodamco, omdat het koerspotentieel aantrekkelijker is. De koers noteerde 0,2 procent lager.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.