(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen koersten donderdagochtend flink lager. Rond half twaalf verloor de AEX 1,7 procent op 554,54 punten. 

Beleggers blijven zich zorgen maken over een traag economisch herstel en over een mogelijke tweede besmettingsgolf van het coronavirus. 

Op woensdag liet voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve opnieuw weten nog lang niet te na te denken over het weer verhogen van de rentes. “Door de economische toekomst te omschrijven als buitengewoon onzeker voedde hij het sentiment dat de Amerikaanse centrale bank alles zal doen om de economie te behoeden voor een rampzalige ineenstorting”, aldus Investment manager Henry van Heijster van ING.

ING merkte op dat in Europa inmiddels 40 procent van de grote beursgenoteerde ondernemingen cijfers heeft gerapporteerd. “De resultaten waren beter dan verwacht, maar wel in mindere mate”, aldus Van Heijster. “Na een winstdaling met 25 procent vorig kwartaal, stegen de winsten nu met ongeveer 10 procent. Veelzeggend zijn ook de omzetcijfers. Daar was sprake van een 20 procent krimp tegenover 5 procent in het vorige kwartaal”, aldus de investment manager. 

Na een reeks bedrijfscijfers vanochtend, die mede vanwege het negatieve sentiment zonder veel enthousiasme werden onthaald, richten beleggers zich op de cijfers over de Amerikaanse economie, die later vandaag gepland staan. De Amerikaanse economie kromp naar verwachting van economen in het tweede kwartaal met 35 procent op jaarbasis. Ook staan de wekelijkse steunaanvragen in Amerika op de rol. Dit laatste cijfer heeft de markten de laatste maanden meerdere malen in beweging gezet. 

Verder bleek dat de Britse premier Boris Johnson vreest voor een tweede besmettingsgolf in het Verenigd Koninkrijk. Dit meldde althans de krant Daily Mail op basis van een bron uit Downing Street.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1739. De olieprijzen verloren 1,7 procent.

Op macro-economisch vlak nam het consumentenvertrouwen in de eurozone licht af, maar steeg de werkloosheid juist fractioneel.

Stijgers en dalers

ArcelorMittal noteerde onder de hoofdfondsen in het groen na de vrijgave van diens kwartaalcijfers. Het staalconcern won 0,3 procent. Volgens ING heeft de staalreus een solide kwartaal achter de rug. 

Unibail-Rodamco noteerde onderaan na cijfers. Het geplaagde vastgoedfonds verloor bijna 7 procent. Bank of America noemde de resultaten een teleurstelling. Shell daalde met 1,7 procent, ondanks dat de energiereus de verwachtingen ruimschoots overtrof. Er werd zelfs een CCS-winst geboekt in het afgelopen kwartaal, terwijl een verlies werd verwacht. “Een positieve verrassing”, aldus analist Quirijn Mulder van ING, die ook te spreken was over de onderliggende kasstroom.

In de Midkap was Pharming een opvallende daler na op het oog neutrale cijfers. Het biotechaandeel verloor 7,8 procent van zijn beurswaarde. Fugro koerste met 2,7 procent wel in het groen. 

Winkelbeleggers Vastned verloor 1,2 procent na cijfers, terwijl Intertrust na zijn rapportage 2,1 procent prijs gaf. Ordina vond juist de weg omhoog met een plus van 3,1 procent. ING merkte op dat de coronacrisis geen impact had op Ordina en dat de omzetontwikkeling in het tweede kwartaal zelfs aantrok, aangepast voor het aantal werkdagen. Vooral in België trokken de resultaten aan, terwijl een stabiele trend in Nederland volgens Zwartsenburg een sterke prestatie is.

Onder de kleinere aandelen spinde Euronext garen bij de recente beursvolatiliteit. De beursuitbater noteerde 1,2 procent hoger na vrijgave van cijfers, die volgens UBS opnieuw de verwachtingen versloegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.