(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel overwegend hoger. De AEX index steeg 0,4 procent op 496,37 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

De markt kreeg woensdag een reeks bedrijfsresultaten over zich heen gestort. Beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx sprak van gemengde resultaten, waarbij de winsten de verliezen uiteindelijk lijken te compenseren. Per saldo beweegt het Damrak opwaarts richting het 500 punten-niveau. Volgens Van Santen is dit niveau momenteel het maximaal haalbare. De index zal volgens de marktvorser niet door stijgen richting het belangrijke weerstandsniveau van 510 punten. De beleggingsspecialist voorziet eerst consolidatie of een lichte correctie.

Focuspunt op macro-economisch vlak is de speech van Fed-voorzitter Yellen dinsdag voor de Senaat. Later op de dag verschijnt de centraal bankier voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Yellen zei dinsdag dit jaar minimaal drie renteverhogingen te voorzien. “In eerste instantie reageerde de markt licht negatief, maar uiteindelijk leek het besef dat de markt deze renteverhogingen aan kan de markt weer omhoog te trekken”, aldus Van Santen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in Spanje in januari zijn gestegen met 3,0 procent, een verdubbeling ten opzichte van december, toen de inflatie uitkwam op 1,5 procent.

De Zweedse centrale bank Riksbank handhaafde de rente op 0,50 procent negatief en verwacht niet dat de benchmark de komende twee jaar boven nul uitkomt.

Tot slot werd bekend dat de Britse werkloosheid in de periode oktober tot en met december is gedaald ten opzichte van het voorgaande tijdvak. In het afgelopen tijdvak lag het werkloosheidspercentage op 4,8 procent, ten opzichte van 5,1 procent een jaar terug.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 52,87 dollar, terwijl een april-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 55,68 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0549. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0566 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0577 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Heineken met een winst van 4,6 procent, gevolgd door ABN AMRO met een winst van 2,6 procent.

Heineken verkocht in het afgelopen jaar conform de verwachting meer bier, wat resulteerde in een hogere geconsolideerde omzet en nettowinst. Heineken wil beleggers over 2016 een dividend voorstellen van 1,34 euro per aandeel, 3,1 procent meer dan de 1,30 euro uit 2015.

ABN AMRO zag in het vierde kwartaal de winst verrassend stijgen, ondanks een stevige reorganisatielast, dankzij sterker dan verwachte rente- en overige inkomsten en zeer lage voorzieningen voor slechte leningen. De nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders steeg van 272 miljoen euro een jaar eerder naar 333 miljoen euro.

Randstad daalde 1,3 procent, nadat S&P Equity Research het koersdoel verhoogde van 58,00 naar 60,00 euro en het advies handhaafde op Houden.

DSM heeft in de laatste drie maanden van 2016 meer winst behaald dan een jaar terug. De onderneming uit Geleen rapporteerde een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 315 miljoen euro in het vierde kwartaal. Een jaar terug was dit nog 261 miljoen euro. De groepsomzet steeg in het vierde kwartaal van 1.926 miljoen naar 2.015 miljoen euro. Met een verlies van 1,9 procent was het concern de op één na sterkste daler van de AEX-fondsen.

AkzoNobel realiseerde in het vierde kwartaal van 2016 een lager resultaat op een gedaalde omzet als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten, negatieve prijs/mix-effecten, en prijsdeflatie. Het aandeel verloor 3,5 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Vopak noteerde woensdagochtend 0,2 procent hoger, nadat KBC Securities het koersdoel verlaagde van 45,00 naar 42,00 euro en het advies handhaafde op Houden, in aanloop naar de cijferpublicatie van het tankopslagbedrijf vrijdag.

Van de Midkap-fondsen was Flow Traders na zijn kwartaalpublicatie met een winst van 8,8 procent de sterkste stijger. Flow Traders heeft in het vierde kwartaal van 2016 meer winst behaald dan een kwartaal eerder dankzij hogere handelsvolumes na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

PostNL won 0,7 procent, nadat Jefferies het koersdoel voor PostNL verhoogde van 4,50 naar 5,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Vastned rapporteerde voorbeurs een licht lager direct resultaat, onder andere vanwege lagere nettohuuropbrengsten door desinvesteringen. Het direct resultaat kwam uit op 2,42 euro per aandeel. Voor 2017 voorziet het concern een direct resultaat variërend van 2,10 tot 2,20 euro per aandeel. Het aandeel noteerde 2,4 procent lager. Daarmee was het concern de sterkste daler van de Midkapfondsen. Met name de outlook stelde de markt teleur.

Van de kleinere fondsen was Binckbank met een winst van 2,1 procent de sterkste stijger, gevolgd door Heijmans en Lucas Bols met winsten van respectievelijk 1,8 en 1,1 procent.

Wessanen was met een verlies van 5,9 procent de sterkste daler van de AScX-fondsen. Wessanen heeft over het vierde kwartaal van 2016 meer omzet en bedrijfsresultaat geboekt, maar zag de resultaten wel onder de verwachtingen van analisten uitkomen. De omzet steeg met 9,6 procent van 133,9 miljoen naar 146,8 miljoen euro, iets minder dan de door analisten geraamde 150 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat voor aftrek van eenmalige posten (EBITE) steeg in de laatste drie maanden van het jaar licht van 6,1 miljoen naar 6,2 miljoen euro. Geraadpleegde analisten mikten op circa 7,4 miljoen euro.

Het lokaal genoteerde TIE Kinetix zag over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar de omzet en het resultaat dalen en boekte daardoor een negatief bedrijfsresultaat. Het aandeel noteerde 8,6 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.