(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel merendeels licht hoger. De AEX index steeg iets minder dan 0,1 procent tot 542,14 punten, terwijl de AMX een stijging van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van bijna 0,1 procent. 

“De AEX consolideert al weer enige dagen rond 541, evenals de DAX dat rond het niveau van 12.960 blijft hangen”, merkte marktanalist Ron van der Does van IG donderdag op.  “Het wachten is op nieuwe inspiratie, waarvan beleggers hopen dat dit vanuit het cijferseizoen zal komen. De verwachtingen zijn echter hoog gespannen en daardoor is er ruimte voor tegenvallers. Voorzichtigheid lijkt dan ook op zijn plaats”, voegde hij toe.

De financiële markten reageren donderdag nog op de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve die woensdagavond beschikbaar kwamen. Daaruit bleek dat de meeste beleidsmakers denken dat ze de kortetermijnrente waarschijnlijk dit jaar nog verder zullen verhogen, hoewel sommigen zeiden dat hun besluit zou afhangen van de vraag, of de inflatie in de komende maanden aantrekt. De belangrijkste vraag voor beleidsmakers is of de recente zwakte in de inflatiecijfers tijdelijk is, of van langduriger aard. 

“De notulen geven een verdeeld comité weer, waarbij de leden een robuuste groeivoorspelling voorzien, maar de voorspellingen voor de inflatie de meeste consternatie veroorzaken”, zei senior investeringsmanager James Athey van Aberdeen Standard Investments. “Helaas lijkt niemand het fundamentele punt te adresseren of het huidige monetaire beleid de inflatie wel stimuleert”, voegde hij toe.

Op macro-economisch gebied bleek uit cijfers van het Franse statistiekbureau Insee dat de consumentenprijzen in Frankrijk in september op jaarbasis conform een eerdere raming zijn gestegen. Vorige maand kwam de inflatie op jaarbasis uit op 1,0 procent. In augustus was er nog sprake van een stijging van 0,9 procent. Op maandbasis kwam het statistiekbureau uit op een daling van 0,2 procent in september, na een stijging van 0,5 procent in de voorafgaande maand. 

De industriële productie in de eurozone is in augustus gestegen, bleek uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, nam met 1,4 procent toe ten opzichte van juli. In de voorgaande maand steeg de productie op maandbasis met 0,3 procent. Ten opzichte van een jaar eerder nam de industriële productie in augustus toe met 3,8 procent. 

Voor vanmiddag staan de Amerikaanse producentenprijzen in september op de agenda.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1855, waar dit woensdagavond bij het sluiten van Wall Street 1,1867 was en het muntpaar donderdag bij de opening van de Europese beurzen op 1,1876 noteerde.

Olie werd donderdag goedkoper. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent tot 50,83 dollar, terwijl een december-future Brent 0,5 procent lager bewoog naar 56,65 dollar. Voor vanmiddag staan de wekelijkse olievoorraden in de Verenigde Staten op de agenda. 

Stijgers en dalers

In de AEX noteerde Philips bijna 0,3 procent lager. Het Amerikaanse advocatenkantoor Goldberg Law onderzoekt claims van aandeelhouders van Philips nadat het van origine Eindhovense bedrijf woensdag bekendmaakte dat twee fabrieken op last van de Food and Drug Administration onder verscherpt toezicht zijn komen te staan. Philips moet de productie van defibrillatoren in twee Amerikaanse fabrieken opschorten, wat in totaal een negatieve impact van 80 miljoen euro heeft op het bedrijfsresultaat van de Nederlandse onderneming, zo maakte het technologiebedrijf woensdag bekend. 

DSM kon 1,1 procent bijschrijven, nadat ABN AMRO donderdag het koersdoel voor DSM verhoogde van 75,00 naar 82,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Het fonds werd ook toegevoegd aan de favorietenlijst van de bank. De analisten zijn van mening dat DSM een overnameprooi kan worden, aangezien de onderneming na de verkoop van zijn belang van 35 procent in Patheon voor 1,5 miljard euro, zo goed als schuldenvrij wordt. De financiële ruimte die DSM heeft verkregen met de verkoop van het belang, zou het bedrijf volgens ABN AMRO het beste kunnen aanwenden om overnames te plegen en eigen aandelen terug te kopen, om eigen baas te blijven. De analisten merkten op dat het aandeel nog steeds goedkoop is in vergelijking met sectorgenoten. 

Unilever was met een plus van 1,2 procent in de hoofdindex de sterkste stijger, terwijl Altice met een verlies van ruim 0,9 procent de rode lantaarn droeg.

In de Midkap verloor Fugro dik 0,2 procent. Het bedrijf heeft een acceptabele prijs gekregen bij de verkoop van enkele niet-kernactiviteiten, al zal de boekwinst bescheiden blijven, stelde analist Quirijn Mulder van ING donderdag in een reactie op de verkoopaankondiging van de bodemonderzoeker. Vanochtend werd bekend dat Fugro enkele niet-kernactiviteiten, waaronder het leggen van kabels en het uitgraven van sleuven vallen, heeft verkocht aan Global Marine voor een bedrag van circa 73 miljoen dollar. ING handhaafde het Houden advies met een koersdoel van 13,00 euro.

Air France-KLM won ruim 0,3 procent. KLM en Luchthaven Schiphol hebben geen contact meer over de groeimogelijkheden van andere luchtvaartmaatschappijen, hebben de twee bedrijven toegezegd aan de Autoriteit Consument & Markt, zo maakte de ACM donderdag bekend. Uit onderzoek van de ACM bleek dat KLM en Schiphol met elkaar bespraken dat KLM en haar partners ongeveer 70 procent van het vliegverkeer verzorgen en de overige luchtvaartmaatschappijen zo’n 30 procent. KLM en Schiphol zullen vanaf nu geen contact meer met elkaar hebben over de beperking van de groeimogelijkheden van andere luchtvaartmaatschappijen op Schiphol, is met de ACM afgesproken. 

In de AMX was Flow Traders met een winst van krap 2 procent de sterkste strijger, terwijl BESI met een verlies van 0,9 procent onderaan de lijst bungelde.

In de AScX noteerde Fagron 5 procent lager en was daarmee gelijk veruit de sterkste daler in de index. De omzet van het bedrijf kwam afgelopen kwartaal uit op 103,6 miljoen euro, waar de consensus mikte op 106,1 miljoen euro. De omzetcijfers waren ondanks wat tegen slagen conform verwachting, concludeerde analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities. ING verlaagde na de cijfers echter het advies van Kopen naar Houden en het koersdoel van 14,50 naar 14,00 euro. 

Takeaway.com voerde de lijst aan met een winst van 3,7 procent. Het bedrijf profiteerde nog van zijn sterke trading update op dinsdag en de advies- en koersdoelverhoging van Goldman Sachs en de koersdoelverhoging van ABN AMRO op woensdag. 

Onder de lokale fondsen noteerde Lavide Holding vlak. Het bedrijf maakte donderdag bekend de in juli aangekondigde overname van de toeristische organisatie Gastvrij Nederland te hebben afgerond. Om de positionering van Gastvrij Nederland te verbeteren, is er een aanvullende lening verschaft door Lavide aan Gastvrij Nederland ter waarde van 100.000 euro.

Door: ABM Financial News.

[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties