(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting het einde van de ochtendhandel en op de laatste handelsdag van het jaar licht lager. De AEX index daalde 0,1 procent tot 546,43 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.
De laatste handelsdag van het jaar kenmerkt zich vanwege een gebrek aan richtinggevend nieuws in overpeinzingen over het verloop van de beurzen het afgelopen jaar. “Dat 2017 een recordjaar voor de beurzen is geweest mag duidelijk zijn”, meldde analist Ron van de Does van IG. “Wie een jaar geleden dergelijke jaarwinsten had voorspeld werd waarschijnlijk niet serieus genomen”, voegde hij toe.
Alhoewel goede bedrijfswinsten voor een groot deel van de stijging hebben gezorgd waren het volgens Van der Does toch de centrale banken die het meest hebben bijgedragen aan de koerswinsten. “Het ruimhartige beleid, waarin voor extreme bedragen schuldpapier zijn opgekocht, alsmede historisch lage rentetarieven brachten beleggers ertoe op grote schaal aandelen bij te kopen”, vervolgde de analist.
“Zelfs geopolitieke spanningen, zoals met Noord-Korea, konden niet voorkomen dat er een rotsvast vertrouwen in de mondiale beurzen was. Ook de gevreesde opkomst van het populisme tijdens de Europese verkiezingen kwam niet tot stand. In plaats daarvan nam de risicobereidheid toe en bleef het geld richting beurzen stromen. Daar was ook alle reden toe bij gebrek aan alternatieven”, aldus Van der Does. “Of 2018 net zo’n goed jaar wordt valt te bezien. In ieder geval zijn beleggers hoopvol gestemd”, concludeerde hij.
Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat Nederlandse producenten in december iets minder vertrouwen hadden. De vertrouwensindex daalde van een stand van 9,1 in november naar 8,9 in december. Daarmee is nog altijd sprake van de op een na hoogste waarde van dit jaar. De afzetprijzen van de Nederlandse industrie gingen in november juist verder omhoog. De afzetprijzen stegen met 5,0 procent op jaarbasis. In oktober nam het prijspeil nog met 3,5 procent toe.
Tevens werd bekend dat de geldhoeveelheid (M3) in de eurozone in november op jaarbasis met 4,9 procent is gestegen.
Olie noteerde vrijdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 60,13 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 66,64 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1985. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1957 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1942 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Royal Dutch Shell met een winst van 0,3 procent, gevolgd door Unilever, RELX en ArcelorMittal die allen 0,1 procent hoger noteerden. DSM was met een verlies van 0,7 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.
Van de AMX fondsen nam Air France-KLM met een winst van 0,6 procent het voortouw. Flow Traders noteerde tevens 0,6 procent hoger. OCI steeg 0,5 procent en Intertrust verloor 0,7 procent.
Van de kleinere fondsen deed Hunter Douglas het goed. Het aandeel steeg 1,7 procent. Ook Basic-Fit koerste met opgeheven hoofd op het eindejaar af. Het aandeel noteerde 1,6 procent hoger. Probiodrug verloor 1,4 procent.
SnowWorld bevestigde vrijdag eerder gepubliceerde jaarcijfers. Vanwege het overnamebod dat Alychlo op 30 oktober verplicht uitbracht op alle aandelen SnowWorld, kwam de uitbater van overdekte skihallen in die maand met voorlopige cijfers. SnowWorld boekte in het afgelopen jaar een omzetstijging van krap 7 procent tot 27,3 miljoen euro. Netto lag de winst op 2,4 miljoen euro. Dit was inclusief een afwaardering van geactiveerde ontwikkelkosten voor skihallen in Parijs en Barcelona. Een jaar eerder lag de nettowinst ook op circa 2,4 miljoen euro. Daarnaast bevestigde het concern naast zijn overdekte skihal in Zoetermeer een faciliteit voor surfers te gaan bouwen. Het aandeel steeg 0,5 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.