De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, vanwege een hernieuwd besef dat de markt zeer fragiel is, sinds de Brexit-stemming.

De AEX sloot dinsdag 1,1 procent lager op 430,41 punten, terwijl de Midkap 2,5 procent inleverde op 592,52 punten en de AScX verloor 1,5 procent op 735,35 punten.

“Het Damrak noteerde dinsdag fors lager vanwege het besef dat de markt zeer fragiel is”, aldus IG analist Ron van der Does. “Naast de economische onrust, heeft ook de politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk, het besef doen toenemen dat het wel eens slechter kan uitpakken dan eerder verwacht.”

De Britse centrale bank meldde dinsdag de kapitaaleisen voor Britse banken te verlagen. Volgens de analist een reden dat de financials, naast de zorgen over de Italiaanse banken, dinsdag onder druk stonden. Het nieuws dat de Britse centrale bank de kanalen verder heeft opengegooid om lucht in het systeem te gooien veronderstelt volgens de analist ook dat de rente laag zal blijven, wat dinsdag tot uitdrukking kwam in de lagere koersen voor de financials.

Macro-economische data betroffen een reeks inkoopmanagersindices voor dienstensectoren in Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en de eurozone als geheel. De index van Italië liet in juni een terugkeer naar groei zien, Spanje bleef in de dienstensector aansterken, Frankrijk liet een daling zien, voor Duitsland was er sprake van minder groei en de eurozone vertraagde. De Britse index liet eveneens een daling zien.

Tevens werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in een hoger tempo zijn gestegen. In mei was sprake van een stijging met 0,4 procent op maandbasis, terwijl de verkoopvolumes 0,2 procent stegen. Op jaarbasis was sprake van een stijging van de verkopen met 1,6 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd in de VS bekend dat de inkoopmanagersindex van de regio New York in juni is gestegen van 37,2 in mei naar 45,4 in juni. Daarnaast werd bekend dat de Amerikaanse fabrieksorders in mei zijn gedaald met 1,0 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam 0,5 procent lager op 1,1098. Het Britse pond daalde ten opzichte van de greenback 1,9 procent tot 1,3044.

Olie werd goedkoper. Een vat West Texas Intermediate noteerde dinsdag rond het slot van de handel in Amsterdam 4,1 procent lager op 46,78 dollar. Een vat Brent werd 4,4 procent goedkoper en kostte 47,91 dollar.

Stijgers en dalers 

In de hoofdgraadmeter was Ahold met een winst van 1,7 procent de sterkste stijger, nadat Barclays stelde dat er voldoende aanjagers voor het supermarktconcern in het verschiet liggen in de twee jaarhelft. In de komende maanden zullen Ahold en Delhaize volgens Barclays de verkoop van Amerikaanse winkels aankondigen om zich zo te verzekeren van goedkeuring voor de deal door de toezichthouder. Ook zullen de grootgrutters een datum prikken voor de reeds aangekondigde teruggave van 1 miljard euro aan aandeelhouders nadat de deal tussen de twee formeel is afgerond. Vervolgens zullen ook de synergievoordelen voorzichtig zichtbaar worden. Verder rekenen de analisten op “bemoedigende” resultaten over het tweede kwartaal van zowel Ahold als Delhaize. Barclays heeft een Overwogen advies op Ahold met een koersdoel van 25,00 euro.

De twee overige stijgers binnen de AEX waren Shell en Unilever met winsten van respectievelijk 0,7 en 0,2 procent.

ABN AMRO en ING Groep volgen het advies van de derivatencommissie en gaan alle mkb-klanten met derivaten compenseren. Dit maakten de twee banken dinsdag voorbeurs bekend. ABN AMRO noteerde 0,8 procent lager en ING daalde 2,7 procent.

Randstad kreeg een adviesverhoging van Morgan Stanley. Het advies voor Randstad werd verhoogd van Onderwogen naar Gelijkgewogen, maar het koersdoel werd neerwaarts bijgesteld van 49,00 naar 38,10 euro. Randstad verloor 5,2 procent.

ASML noteerde 1,2 procent lager. Het bedrijf maakte dinsdagavond bekend twee obligaties succesvol te hebben geplaatst met een totale waarde van 1,5 miljard euro.

Kepler Cheuvreux heeft het koersdoel voor Aalberts Industries verlaagd van 29,00 naar 27,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. “Vanwege Brexit verhogen wij voor Europese aandelen de risico premie en de cost of equity”, aldus analist Peter Olofsen in een toelichting op de koersdoelverlaging. Het aandeel verloor 1,6 procent.

NN Group gaat een samenwerking aan met startup bedrijf StartupBootcamp. Dit heeft de verzekeraar dinsdag bekendgemaakt, zonder verdere financiële details te geven. NN sponsort het programma FinTech & Cyber Security van StartupBootcamp en biedt professionele adviezen en steun. Het aandeel verloor 4,0 procent.

In de Midkap noteerden alleen Air France-KLM, Corbion en Wessanen met winsten van achtereenvolgens 2,6, 0,1 en 0,1 procent.

Fugro sloot 6,3 procent lager. NIBC heeft dinsdag het koersdoel voor Fugro verlaagd van 24,00 naar 22,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Als gevolg van het uitblijven van substantiële orders voor de divisies Subsea en Seabed zag analist Martijn den Drijver zich genoodzaakt de winstvooruitzichten en het koersdoel neerwaarts aan te passen.

JPMorgan Cazenove heeft dinsdag het koersdoel voor Refresco Group verlaagd van 16,50 naar 15,50 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. Het aandeel Refresco zakte 1,3 procent.

TomTom gaat de Russische hoofdstad Moskou helpen bij de verbetering van zijn verkeerssituatie. Financiële details ontbreken. Het aandeel noteerde dinsdag 3,1 procent lager.

Onder de lokale fondsen sloot Heijmans een contract met de Provincie Noord-Holland voor de verbetering van de weg N205 bij Hoofddorp, waarmee een bedrag van circa 3,5 miljoen euro gemoeid. Het aandeel Heijmans noteerde dinsdag procent 2,0 lager.

De handel in het aandeel Fagron is dinsdag opgeschort op last van de FSMA. Dit gebeurde in afwachting van een persbericht van de farmaceutische bereider. Voorbeurs meldde Fagron al dat voor bijna 95 procent in ingeschreven op de 17,1 miljoen nieuwe aandelen die het fonds zal uitgeven. Dit vertegenwoordigt een waarde van ruim 88 miljoen euro. Na hervatting van de handel en afronding van de emissie, waarbij nog eens voor ruim 5 procent aan scrip aandelen werd geplaatst sloot het aandeel 0,1 hoger.

Curetis heeft Christopher Bernard benoemd tot president en bestuursvoorzitter van het Noord-Amerikaanse dochterbedrijf Curetis USA. Het aandeel noteerde 1,4 procent lager.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,6 procent daalde, de S&P 500 0,8 procent verloor en de Nasdaq 1,0 procent lager noteerde. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.