(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting de klok van 11 uur stevig in het rood. De AEX index daalde 2,2 procent tot 611,48 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,8 procent.
Amsterdam presteerde daarmee in lijn met de andere Europese aandelenmarkten, waarbij een verslechtering van de coronaviruspandemie het nieuws over een Amerikaanse steunpakket ter waarde van 900 miljard dollar overschaduwde.
Beleggers doen er goed aan om op hun hoede te blijven de laatste twee weken, waarschuwde beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx. “We gaan de laatste twee beursweken in van 2020. De handelsvolumes liggen deze tijd van het jaar een stuk lager. Onder normale marktomstandigheden, zou het lage volume gepaard gaan met een lage prijsvolatiliteit. Maar op dit moment speelt Brexit en Covid-19 [de markt] parten. Deze events kunnen door middel van het lage volume zeer sterke prijsbewegingen veroorzaken”, verwacht Verstraete.
In het Verenigd Koninkrijk heeft de verspreiding van een bijzonder besmettelijke vorm van het coronavirus tot een opschaling van de lockdownmaatregelen geleid. Andere Europese landen intensiveren eveneens maatregelen op een heropleving van de pandemie in te dammen. Dit betekent dat het verkeer met het VK vrijwel volledig wordt stilgelegd.
De onderhandelingen over een Brexit-handelsakkoord hebben afgelopen weekend niet in succes geresulteerd, terwijl de deadline van 31 december nadert.
Het Amerikaanse Congres heeft zondag laat wel overeenstemming bereikt over een nieuw coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar. Het steunpakket voor huishoudens, kleine bedrijven en scholen kwam tot stand na een maandenlange patstelling. Later vandaag zal in de Senaat en het Congres over het pakket gestemd worden.
“Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen”, reageerde investment manager Simon Wiersma van ING. “Die extra steun is hard nodig om de economische schade door de nieuwe coronagolf in de VS het hoofd te bieden”, meent Wiersma.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek maandag dat de Nederlandse consument in december minder somber is dan in november. Wel meldde het CBS minder investeringen en consumptieve uitgaven in oktober. Koopwoningen werden wel weer duurder, in november zelfs bijna 9 procent.
De euro/dollar noteerde op 1,2204. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2240 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2255 op de borden.
Olie noteerde maandag tot 3,5 procent lager.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden slecht 2 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Just Eat Takeaway met een winst van 1,6 procent en gevolgd door internetinvesteerder Prosus, dat 0,2 procent steeg.
Unibail-Rodamco-Westfield was met een verlies van ruim 8,4 procent de sterkste daler. Het vastgoedfonds verkoopt zijn Parijse kantoorgebouwen Village 3, Village 4 en Village 6 voor 213 miljoen euro aan verschillende Franse institutionele beleggers.
Shell heeft een belang van 26,25 procent in het Australische QCLNG verkocht voor 2,5 miljard dollar aan Global Infrastructure Partners Australia. Het energieconcern zei tevens in het vierde kwartaal een eenmalige last te nemen van 3,5 miljard tot 4,5 miljard dollar in verband met afschrijvingen, herstructurering van activa en verlieslatende contracten. Het aandeel daalde 5,4 procent en was daarmee de op één na sterkste daler onder hoofdfondsen.
Ook de financials hadden het zwaar te verduren. ING verloor 4,4 procent, NN Group daalde 3,4 procent, terwijl ABN AMRO eveneens 4,4 procent inleverde. ASR Nederland daalde 3,3 procent.
In de AMX ging Pharming aan kop met een winst van 6,3 procent. Vermoedelijk krijgt Pharming morgen een tweede notering op Nasdaq, hoewel een woordvoerder van het biotechbedrijf tegen ABM Financial News zei dat er nog geen bevestiging is. Er worden ook geen nieuwe aandelen uitgegeven. Flow Traders steeg 3,5 procent. Van de 25 fondsen schreven 20 fondsen minnen, waarbij Air France-KLM met een verlies van 6,6 procent het zwaarst werd getroffen, nu vliegverkeer weer opnieuw aan banden wordt gelegd. Fugro verloor 6,1 procent, terwijl Eurocommerical 4,8 procent daalde.
Onder de kleinere fondsen was ICT één van de weinige stijgers met een winst van 0,9 procent. Avantium was de sterkste daler en verloor 4,8 procent, terwijl Wereldhave 4,0 procent daalde.
Heijmans heeft 98 appartementen in het Haagse Energiekwartier verkocht aan woningbelegger Vesteda. Financiële details werden niet vermeld. Het aandeel daalde 3,0 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.