De Amsterdamse beurs is gedurende de ochtend iets weggezakt en noteerde rond de klok van half elf 0,3 procent lager op 437,59 punten, terwijl de AMX zelfs 0,5 procent prijsgaf. 

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus ontbrak het vanmorgen aan impulsen en zorgt een gesloten Wall Street vandaag in verband met de traditionele viering van Independence Day voor lagere omzetten.

Verder blijft de politieke onzekerheid op de achtergrond aanwezig, aldus Schutte. 

Daarnaast merkte de beleggingsadviseur van Indexus op dat de Europese bankensector vanochtend opnieuw onder druk lag, mede door zorgen over Italiaanse banken waar mogelijk een steunoperatie voor moet komen. “Daardoor zakt de index wat weg,” aldus Schutte. “De defensieve aandelen houden de boel echter redelijk overeind.”  

Vanochtend moesten beleggers het vrijwel zonder macro-economisch nieuws doen. Voor de rest van de dag staan alleen de producentenprijzen uit de eurozone nog op de agenda. Het zwaartepunt van de week zal evenwel op vrijdag liggen, wanneer het Amerikaanse banenrapport verschijnt. Het rapport wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer en waarvan de uitkomst volgens analisten van ABN AMRO “van groot belang is voor het beleid van de Federal Reserve”. Voorafgaand worden op donderdag nog cijfers van loonstrookjesverwerker ADP vrijgegeven, die als een voorbode worden beschouwd van het officiële banenrapport.

Het muntpaar euro/dollar werd 0,3 procent lager verhandeld op 1,1098. Olie werd iets duurder. Een vat West Texas Intermediate noteerde maandag 0,3 procent hoger op 49,11 dollar. Een vat Brent werd 0,2 procent duurder op 50,46 dollar. 

Stijgers en dalers

In de AEX konden 6 van de 25 fondsen in het groen blijven, onder leiding van ArcelorMittal dat 2,3 procent bijschreef. Credit Suisse zette de staalreus vanochtend op de favorietenlijst, vanwege het momentum in het aandeel. Op kwaliteit, dat wil zeggen rendement op vermogens en groei, en waardering scoort het aandeel volgens de marktvorsers niet. Galapagos won 1,8 procent, gevolgd door SBM Offshore dat 0,9 procent hoger koerste.

In de hoofdgraadmeter hadden de financials het maandagochtend moeilijk. Zo gaven ABN AMRO en ING respectievelijk 2,1 en 1,4 procent prijs, terwijl verzekeraars NN Group en Aegon 1,5 en 2,0 procent minder waard werden. Aegon is van plan om 29,3 miljoen aandelen in te kopen om de verwachte verwatering van het aandeel door aandelendividend over 2015 te neutraliseren. Analisten van CreditSights stelden daarnaast in een rapport dat het Britse verzekeringsbedrijf van Aegon een “kogel heeft ontweken” omdat het kort voor het Brexit-referendum zijn Britse lijfrenteportefeuilles verkocht aan Rothesay Life en Legal & General. Daardoor hadden de sterke bewegingen van het Britse pond, aandelenkoersen en vastrentende waardes op de financiële markten na de onverwachte referendumuitslag een veel kleinere impact op Aegon UK.

Het Financieele Dagblad schreef dat een definitieve oplossing voor de derivatenproblematiek in het midden- en kleinbedrijf Nederlandse banken tussen 1,7 miljard en 3 miljard euro kan kosten.  Volgens analist Albert Ploegh van ING zou ABN AMRO mogelijk 325 miljoen tot 550 miljoen euro extra opzij moeten zetten voor compensatie van klanten. De kernkapitaalbuffer van ABN AMRO zou hierdoor met 30 tot 50 basispunten kunnen dalen, stelde de analist. Bij een huidige ratio van 15,80 procent is dat beheersbaar, volgens Ploegh. 

Grootste daler in de AEX bleek echter Unibail-Rodamco, dat 2,3 procent lager koerste.

In de Midkap kon Fugro op bijval van beleggers rekenen met een plus van 2,2 procent. Ook Vastned en Aperam werden ruim een procent meer waard. Aperam werd door analisten van Credit Suisse van de favorietenlijst gehaald. 

Intertrust bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 1,9 procent. Verder daalde BE Semiconductor Industries 1,6 procent en koerste Corbion 1,5 procent lager. 

Onder de kleinere fondsen steeg Probiodrug 5,7 procent, terwijl Stern Groep 2,4 procent verloor. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.