(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel duidelijk lager. De AEX index zakte 0,9 procent naar 524,30 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,2 procent moest toestaan. De AScX noteerde een verlies van 1,0 procent.
Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management stelde dat de AEX momenteel in een correctiefase zit. “De daling van vandaag is een normale reactie op hetgeen over de Amerikaanse president naar buiten komt en voltrekt zich ook heel rustig. Ik schat in de AEX nog ruimte heeft om tot 520 punten gaan, lager niet”, aldus Vermeulen.
De groei van de Japanse economie kwam over het eerste kwartaal hoger uit dan voorzien. De Franse werkloosheid daalde in het eerste kwartaal van dit jaar van 10,0 naar 9,6 procent. De Britse detailhandelsverkopen over april vielen beduidend beter uit dan de prognose, met een stijging van 2,3 procent ten opzichte van de maand eerder.
Later op de dag publiceert de Europese Centrale Bank de notulen van de meest recente beleidsvergadering. In de Verenigde Staten worden vanmiddag de activiteiteindex van de Federal Reserve van Philadelphia over mei, de wekelijkse steunaanvragen en de leidende indicator over april gepubliceerd. Vanavond vanaf zeven uur spreekt ECB-voorzitter Mario Draghi in Tel Aviv.
Olie noteerde dag lager. Een juni-future West Texas Intermediate bewoog 0,3 procent lager op 48,92 dollar, terwijl een juli-future Brent eveneens 0,3 procent daalde naar 52,07 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1143. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1136 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1157 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden vrijwel alle fondsen lager, terwijl de plussen zeer bescheiden bleven. Het grootste verlies betrof Galapagos met een min van 2,8 procent, terwijl Randstad met 1,1 procent omlaag ging. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell noteerde ex-dividend en gaf 2,6 procent prijs.
NN Group boekte in het eerste kwartaal van 2017 fors meer winst, terwijl de solvabiliteit zoals verwacht licht daalde als gevolg van marktbewegingen. De nettowinst steeg met 61 procent tot 435 miljoen euro. De belangrijke Solvency II-ratio daalde met 3 procentpunt, van 241 procent eind vorig jaar tot 238 procent. De Solvency II-ratio inclusief Delta Lloyd was 180 procent aan het eind van het kwartaal. Matthias De Wit van KBC Securities vond de cijfers van NN beter dan verwacht. Het aandeel NN Group noteerde 0,5 procent hoger.
Altice heeft mogelijk de Europese regelgeving overtreden door de implementatie van de overgenomen telecomoperator PT Portugal door te zetten zonder dat hiervoor toestemming werd verleend. Het aandeel zakte 1,6 procent.
Unibail-Rodamco haalde woensdag met twee obligaties in totaal 1 miljard euro op. De uitgifte betrof twee obligaties van elk 500 miljoen euro met een looptijd van achtereenvolgens 12 en 20 jaar. Het aandeel Unibail-Rodamco noteerde 0,5 procent lager.
Morgan Stanley verlaagde het advies voor ABN AMRO van Overwogen naar Gelijkgewogen met een ongewijzigd koersdoel van 26,50 euro. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank blijft onduidelijk hoe lang beleggers nog moeten wachten voor de bank zijn kapitaaloverschot kan uitkeren, in afwachting van definitieve kapitaaleisen. ABN AMRO zakte 0,8 procent.
ArcelorMittal handelde voor het eerst in de nieuwe samenstelling na de omgekeerde aandelensplitsing. Het aandeel noteerde op 19,43 euro.
SBM Offshore stond onder druk in reactie op nieuwe geruchten over betrokkenheid bij omkoping van de zittende president van Brazilië. Het aandeel SBM Offshore gaf 3,8 procent prijs en was de sterkste daler binnen de hoofdgraadmeter.
Bij de Midkapfondsen noteerden alle componenten verlies, aangevoerd door Aperam dat 2,7 procent zakte dankzij een ex-dividendnotering. BE Semiconductor Industries gaf 2,4 procent prijs.
UBS verlaagde het koersdoel voor Flow Traders van 37,00 naar 35,50 euro met handhaving van het advies op Kopen. Het aandeel verloor 0,3 procent.
Bij de AScX-fondsen was het beeld niet anders met een beperkt aantal winnaars, waarvan Amsterdam Commodities met een winst van 0,5 procent het meest in het oog sprong. Fagron verloor 3,9 procent, ICT Group 2,2 procent en Brunel International 1,7 procent.
Van Lanschot zag in het eerste kwartaal van 2017 de fee-inkomsten en het beheerd vermogen stijgen, dankzij de rustige financiële markten. De risicogewogen kernkapitaalratio CET1 steeg naar 19,3 procent, terwijl de ongewogen leverage ratio stabiel was op 6,8 procent. Van Lanschot noteerde 0,5 procent lager.
Sif Group wist ondanks een flink hogere omzet slechts een iets hoger bedrijfsresultaat te boeken in het eerste kwartaal van 2017. Het orderboek van Sif, dat door de markt nauwlettend in de gaten wordt gehouden, stond eind 2016 op 210 kiloton voor 2017 en 98 kiloton voor 2018. In de eerste drie maanden meldde Sif geen grote nieuwe opdrachten. Sif verwacht, op basis van het orderboek, dit jaar een genormaliseerd bedrijfsresultaat te halen dat vergelijkbaar zal zijn met een jaar eerder. De langetermijnvooruitzichten voor de Europese offshore windindustrie zijn volgens Sif “gezond”, met een jaarlijkse groei van 5 procent tussen 2015 en 2025. Analist Martijn den Drijver sprak donderdag van goede cijfers. Het aandeel zakte 2,8 procent.
Value8 boekte in 2016 rode cijfers. Begin mei meldde Value8 met voorlopige cijfers dat het in 2016 een omzet behaalde van 346 miljoen euro en dat dit een winst voor amortisatie opleverde van 2,4 miljoen euro. Rekening houdend met amortisatie bleef er een nettoresultaat toerekenbaar aan aandeelhouders over van 0,8 miljoen euro.
Woensdagavond bleek evenwel dat er een verlies van bijna 1,6 miljoen euro werd geleden op minderheidsbelangen, waardoor het resultaat onder de streep 0,8 miljoen euro negatief bedroeg. In 2015 verdiende Value8 nog 5,1 miljoen euro. Uit de documenten bleek woensdag verder dat het meerderheidsbelang in Today’s Vermogensbeheer en ForTomorrow is gedesinvesteerd. Een mogelijke samenwerking tussen Today’s en IEX, een dochteronderneming van Value8, is er niet gekomen. Inmiddels is er volgens Value8 overeenstemming bereikt over de verkoop. Het aandeel noteerde 3,7 procent lager.
De Vereniging van Effectenbezitters heeft Esperite via een brief om opheldering gevraagd omtrent dochterbedrijf Genoma. Aandeelhouders van Esperite vernamen deze week in de media dat Genoma, volgens de VEB een belangrijke dochteronderneming van Esperite, failliet verklaard is. Esperite noteerde een verlies van 6,7 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.