Daimler crash De Europese aandelenmarkten noteerden vrijdag rond het middaguur lager. Met name autofabrikanten stonden onder druk, vanwege tegenvallende cijfers van Daimler en een mogelijke uitbreiding van het emissie-schandaal. De EuroStoxx 50 daalde 0,2 procent. De DAX 30 leverde 0,2 procent in, de Franse CAC 40 verloor ook 0,2 procent en de Britse FTSE 100 noteerde 0,7 procent lager. Daimler rapporteerde vrijdag niet alleen een winstdaling van ruim 30 procent in het eerste kwartaal, maar maakte ook bekend dat het het certificatieproces om uitstootgassen te bepalen gaat evalueren, op aandringen van de Amerikaanse Justitie. Dit wakkerde onder beleggers de vrees aan dat het emissieschandaal waarmee Volkswagen kampt, zich verder verspreidt, ook omdat er donderdag invallen werden gedaan bij het moederbedrijf van Peugeot en Citroën.

Automakers kunnen zich nergens meer achter verschuilen nu het erop begint te lijken dat het emissieschandaal nog meer slachtoffers gaat eisen. Zoals verwacht lijkt dit verder te gaan dan alleen Volkswagen, schreef handelaar Joe Rundle van ETX Capital vandaag.

Volkswagen wist donderdag een schikking te treffen met de autoriteiten in de Verenigde Staten. De Duitse automaker moet gedupeerden ofwel compenseren of hun voertuigen, waarin de dieselmotoren met sjoemelsoftware zit, terugkopen. Volkswagen noteerde vrijdag 3 procent in het rood, Daimler leverde 6 procent in en Peugeot daalde 2,9 procent. Naast de malaise onder automakers kampten de markten vrijdag met de nasleep van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank een dag eerder en zwakke Amerikaanse bedrijfscijfers die donderdagavond verschenen. “Het belangrijkste dat naar voren is gekomen in de ECB persconferentie is dat Draghi de deur openhoudt naar meer kwantitatieve verruiming en dat was wel het minste dat de markt verwachtte”, schreef marktanalist Naeem Aslam van Avatrade vrijdag. “Draghi leek er vooral op uit om wat tijd te winnen om eerst de impact van de reeds genomen maatregelen te beoordelen.” Op macro-economisch vlak was er aandacht voor een aantal inkoopmanagersindexen uit de eurozone. In het algemeen was het beeld dat de industrie in Duitsland en de eurozone in april minder hard is gegroeid, terwijl binnen de dienstensectoren sprake was van een sterkere groei. In Frankrijk was het beeld iets beter, want de samengestelde index, dat wil zeggen industrie en dienstensector samen, steeg deze maand, maar de industrie liet wel opnieuw krimp zien. Verder werd bekend dat de industriële productie in Italië in februari licht is gestegen. Het valutapaar euro/dollar noteerde vrijdag lager op 1,1261. Amerikaanse olie werd daarentegen duurder. Ook waren beleggers iets optimistischer over de olieproductie in de Verenigde Staten, die minder hard toeneemt. De prijs voor een vat West Texas Intermediate steeg rond de klok van kwart voor één 0,2 procent tot 43,28 dollar. Een vat Brent werd fractioneel duurder ten opzichte van donderdagavond, op 44,44 dollar. Bedrijfsnieuws Kering, het moederbedrijf van modemerken als Gucci, kwam vrijdag met kwartaalcijfers die de markt duidelijk niet wisten te overtuigen, aangezien het aandeel ruim 5 procent verloor. Wall Street De Amerikaanse futures duidden donderdag aan het begin van de middag op een verdeelde opening, met lichte stijgingen voor de Dow Jones index en de S&P en een vlakke opening voor de Nasdaq. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20-26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.