(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting het einde van de ochtendhandel vrijwel vlak. De AEX index daalde 0,2 procent tot 531,46 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

Volgens beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus gebeurt er vrijdag dan ook bijzonder weinig. Dit is volgens de adviseur ook terug te zien in de omzetten, die “bijzonder marginaal” zijn.

“De Amerikaanse futures staan weliswaar licht hoger, maar de rente noteert vrijwel onveranderd en ook de dollar noteert vlak, al met al gebeurt er bijzonder weinig”, aldus Springorum. “Vanochtend waren er lokaal wat bedrijfscijfers, maar ook daar raakte de markt niet van in vuur en vlam”, voegde hij toe.

Voorbeurs kwam uit Japan het nieuws dat de consumentenprijzen in Japan in januari zijn gestegen met 1,4 procent op jaarbasis, terwijl op maandbasis de inflatie 0,4 procent bedroeg. In de eurozone daalde de inflatie van 1,4 naar 1,3 procent, hetgeen in lijn was met voorlopige cijfers.

Tevens werd bekend dat de groei van de Duitse economie in het vierde kwartaal van 2017 fractioneel vertraagde. Op kwartaalbasis groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,6 procent. Op jaarbasis steeg het bruto binnenlands product met 2,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2315. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2300 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2330 op de borden.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 62,46 dollar, terwijl een april-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 65,98 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 0,8 procent, gevolgd door Wolters Kluwer met een winst van 0,7 procent. Galapagos was met een verlies van 2,0 procent de sterkste daler, ondanks dat KBC Securities het koersdoel voor het aandeel verhoogde van 88,00 naar 104,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling nadat donderdagavond de cijfers bekend werden gemaakt door het biotechbedrijf.

Van de Midkapfondsen zat BAM stevig in het zadel met een winst van 3,5 procent. Eerder deze week daalde het aandeel nog flink, na slecht ontvangen kwartaalcijfers. Sectorgenoot Heijmans deed het vandaag een stuk beter na het openen van de boeken.

Ook ASR deed het vrijdag goed met een winst van 2,7 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor ASR van 25,90 naar 35,00 euro, maar handhaafde het advies op Houden, in reactie op de jaarcijfers van de Nederlandse verzekeraar van afgelopen woensdag.

Fugro daalde 1,1 procent en was daarmee de sterkste daler onder de Midkappers. NIBC verhoogde vrijdag het koersdoel voor Fugro van 15,00 naar 17,50 euro en handhaafde het koopadvies, in reactie op de publicatie van de jaarcijfers van de bodemonderzoeker een dag eerder.

Besi noteerde 1,6 procent hoger, nadat Berenberg het koersdoel verhoogde van 81,10 naar 88,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Sectorgenoot ASM International maakte een pas op de plaats. De toeleverancier van de halfgeleidersector zal zich hevig verweren tegen de “ongegronde” patentklacht van Hitachi Kokusai.

Van de kleinere fondsen kon Heijmans zoals gezegd rekenen op de aandacht van beleggers. Heijmans maakte in 2017 weer winst dankzij met name een goed groeiende woningmarkt. Het nettoresultaat verbeterde van een verlies van 110 miljoen euro in 2016 naar een winst van 20 miljoen euro afgelopen jaar. De onderliggende EBITA verbeterde van 73 miljoen euro negatief naar 30 miljoen euro positief. Dit gebeurde bij een omzet van 1.402 miljoen euro, ruim meer dan de 1.370 miljoen euro in 2016. Volgens NIBC behaalde Heijmans in 2017 resultaten die veel beter waren dan verwacht. KBC verhoogde het koersdoel voor het aandeel van 7,00 naar 10,40 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel steeg 2,1 procent.

Takeaway.com neemt het Bulgaarse BGmenu en het Roemeense Oliviera over, waarmee de online bestel- en bezorgdienst voor maaltijden zijn positie in Oost-Europa versterkt. De ondernemingswaarde van de transactie bedraagt 10,5 miljoen euro. Het aandeel verloor 0,2 procent.

Brunel International verloor zelfs 3,9 procent, hoewel de cijfers over het vierde kwartaal redelijk in lijn met de verwachtingen waren. KBC Securities verhoogde vrijdag het koersdoel voor Brunel van 14,50 naar 16,50 euro, maar verlaagde daarentegen het advies van Accumuleren naar Houden. ING sprak van gemengde resultaten. Volgens de bank is de negatieve koersreactie het gevolg van het uitblijven van een ‘swing’ in de omzetgroei in Duitsland.

Novisource heeft een externe adviseur gevraagd om het verkoopproces van de consultancy activiteiten te begeleiden. Het aandeel steeg 11,3 procent, maar tegen beperkte omzetten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties