(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs handelde vrijdagochtend in het groen. Rond de klok van twaalf uur won de AEX 0,8 procent op 547,77 punten.

“Het is weer 100 procent Trump”, aldus sales trader Gert Berendse van ING.

Persbureau Reuters meldde dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat de Verenigde Staten de harde sancties die het Chinese Huawei zijn opgelegd kunnen opheffen, als onderdeel van een brede handelsovereenkomst met China.

Eerder al besloot Trump om bepaalde bedrijven een ontheffing van 90 dagen te geven om toch nog zaken te kunnen doen met Huawei.

“Het is een stukje toegeven door Trump, en dat geeft de markt hoop”, aldus Berendse, die ook meent dat er sprake is van een stukje technisch herstel na de koersval van de afgelopen dagen.

“De rente blijft laag en dus is er geen alternatief voor aandelen”, zei Berendse.

Macro-economisch was het een rustige ochtend, met slechts de Britse detailhandelsverkopen. Met een pas op de plaats op maandbasis en een groei van 5,2 procent op jaarbasis lagen de verkopen hoger dan verwacht.

Vanochtend kondigde de Britse premier Theresa May ook aan op te zullen stappen. Zij vertrekt op 7 juni, zo zei ze vrijdag voor Downing Street 10.

“De kogel is door de kerk […] De vraag is nu wie wordt de nieuwe bewoner [van Downing Street 10]. Boris Johnson maakt volgens de wedkantoren de meeste kans”, aldus analist Corne van Zeijl van Actiam.

Vanmiddag uit de VS komen nog de orders voor de duurzame goederen.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1189.

Stijgers en dalers

In de AEX waren Adyen en Aegon koplopers met winsten van 2,5 en 2,8 procent.

Alleen ASR Nederland noteerde in het rood, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend.

In de Midkap noteerde TomTom 6,1 procent hoger. Het aandeel won donderdag ook al bijna 4 procent, nadat het navigatiebedrijf 16 oude aandelen omzette in 9 nieuwe.

Aperam steeg 3,4 procent en Takeaway.com 2,3 procent. Dalers waren er nauwelijks. Met een verlies van 0,4 procent sloot Air France-KLM de rij.

OCI steeg 0,4 procent. Vanochtend tijdens de handel meldde OCI een slecht eerste kwartaal achter de rug te hebben, maar dat het tweede kwartaal veel beter wordt, waardoor de eerste jaarhelft een beter resultaat zal laten zien dan de eerste zes maanden van 2018.

In de AScX gingen Vastned en Pharming 2,4 en 2,3 procent hoger. De verliezen waren beperkt, met uitzondering van Van Lanschot Kempen, dat 5,2 procent daalde na een ex-dividend notering.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.