(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef woensdagochtend dicht bij huis. Even na elf uur won de AEX 0,2 procent op 644,53 punten.

Mede dankzij een koerswinst voor indexzwaargewicht Royal Dutch Shell bleef de AEX nipt op groen terrein. Ook in de rest van Europa namen olieaandelen het voortouw, na een opleving van de olieprijzen in de afgelopen dagen. “In navolging van een daling van de Amerikaanse olievoorraden, het terugschroeven van de olieproductie van Saoedi-Arabië en een positiever beeld van de Chinese economie, steeg de prijs voor een vat Brent voor het eerst sinds elf maanden boven de 57 dollar per vat”, zo stelde analist Connor Campbell van Spreadex. 

“Nu olie een bodem lijkt te vormen, hebben de olieaandelen een kans om mee te stijgen met het optimisme”, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. 

Volgens analisten van SEB wegen beleggers momenteel de politieke onzekerheid in Washington, een verdere verspreiding van het coronavirus en meer lockdowns af tegen de hoop op meer steunmaatregelen en de uitrol van vaccins. 

“Boven alles is de hoop nu gevestigd op steun vanuit de Verenigde Staten, maar ook vanuit Europa zullen er mogelijk meer steunmaatregelen komen nu diverse landen hun lockdowns verlengen”, aldus SEB. 

“Er moet meer financiële hulp komen om de getroffen bedrijven en huishouden te steunen. Maar of die genoeg zal zijn om het aantal faillissementen laag te houden, is de grote vraag”, aldus investment manager Simon Wiersma. “Ook zullen de centrale banken de marktrentes laag moeten houden om de oplopende schulden betaalbaar te houden.” Desondanks merkte Wiersma op dat sinds de ‘blauwe golf’ in Washington en enkele meer hawkish uitspraken van Fed-bestuurders, de kapitaalmarktrentes wat zijn gestegen. “Een hogere obligatierente maakt aandelen relatief minder aantrekkelijk, en remt dus de rally op de aandelenbeurzen af.”  

De euro/dollar noteerde op 1,2183. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar op 1,2203 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,2160 op de borden. De olieprijzen stegen met 0,2 procent.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar Amerikaanse inflatiecijfers. Ook komt de Fed met het Beige Book. Marktanalist David Madden van CMC Markets verwacht dan te lezen dat het herstel van de Amerikaanse economie zich doorzet, maar dat er wel sectoren blijven die nog steeds hard worden geraakt door de pandemie. “Vorige maand leek de Fed tevreden over het huidige beleid en dit zal in de nabije toekomst niet veranderen”, zo voorziet Madden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met 1,0 procent. Volgens Bernstein speelt een oplopende olie- en gasprijs de energiereus in de kaart. Bernstein hanteert een koersdoel van 26,00 euro. Ahold Delhaize steeg met 2,9 procent.

Just Eat Takeaway.com was de gebeten hond met een koersverlies van 3,9 procent, ondanks dat de order- en omzetgroei in het vierde kwartaal de verwachtingen van zowel ING als Degroof Petercam overtrof. De verwachtingen voor de EBITDA vielen evenwel tegen. “Maar over de EBITDA maken we ons niet teveel zorgen, aangezien marktaandeel belangrijker is dan de huidige winstgevendheid. Sterke groei heeft een prijs, maar is wel nodig om de voormalige markten van Just Eat weer te veroveren”, concludeerde analist Marc Hesselink van ING.

In de AMX won Signify 2,4 procent. Signify wil een deel van zijn schulden aflossen en daarnaast een extra dividend uitkeren. Ook meldde Signify dat de krimp afgelopen jaar iets minder sterk was dan aanvankelijk gevreesd. Degroof Petercam verhoogde naar aanleiding van het bericht het koersdoel voor Signify van 36,00 naar 40,00 euro bij handhaving van het Houden advies.

PostNL schreef 2,1 procent bij en SBM Offshore 1,6 procent na een koersdoelverhoging van ING. Fugro leverde 2,2 procent in. Fugro ziet zijn CFO vertrekken naar ASMI, en dat is een verlies voor Fugro, meent ING, dat erg te spreken is over de rol van de financieel topman gedurende de moeilijke jaren van de bodemonderzoeker.

Onder de kleinere aandelen won Vivoryon 3,4 procent, maar verloor Lucas Bols 1,5 procent.  

De lokaal genoteerde aandelen Alumexx en DGB verloren 8,1 en 22,9 procent. Fastned leverde 5,3 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.