De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend 0,4 procent hoger op 449,68 punten, terwijl de AMX zelfs 1,5 procent bijschreef.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Managment genieten de beurzen maandag nog van een sterk banenrapport van vrijdag en stijgende olieprijzen vanochtend. 

In juli kwamen er 255.000 banen bij in de Verenigde Staten, na een groei van maar liefst 292.000 in juni. Vooraf werd er voor juli gerekend op een groei van 185.000 stuks. De werkloosheid bleef staan op 4,9 procent. 

Van Eerden stelde dat er onvoldoende nieuws is voor de beurzen om de stijgende lijn verder door te trekken. Een licht hogere openingsindicatie voor Wall Street vanmiddag kan de Europese beurzen evenwel nog wat steun geven, aldus de vermogensbeheerder. “Maar het doorbreken van de 450 puntengrens wordt moeilijk vandaag.” 

Op macro-economisch vlak stond er vanochtend weinig op de agenda. Nog voor de openingsbel werd reeds bekend dat de export in China in juli, uitgedrukt in yuans, met 2,9 procent is gestegen, terwijl de import met 5,7 procent daalde. Gerekend in dollars daalden de export en import wel, met respectievelijk 4,4 en 12,5 procent. Marktanalist Naeem Aslam van Think Forex noemde de cijfers “glansloos” en volgens hem roepen ze toch weer wat zorgen op over de Chinese economie. 

Verder bleek de industriële productie in Duitsland in juni harder gestegen dan verwacht. De productie binnen de industriesector binnen de grootste economie van de eurozone nam met 0,8 procent toe op maandbasis, waar een stijging van 0,7 procent was voorzien.

In Nederland steeg de industriële productie in juni met 1,6 procent. 

Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1083. 

Olie werd duurder. September-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 1,3 procent op 42,35 dollar, terwijl futures op een vat Brent 1,2 procent duurder werden op 44,80 dollar. Volgens analist Hans van Cleef van ABN AMRO zorgen de grote benzinevoorraden evenwel nog steeds voor onrust onder beleggers. De analist voorziet dat de productie van de raffinaderijen onder druk zal komen te staan, enerzijds omdat de vraag afneemt, maar anderzijds door nieuwe onderhoudsplannen. Door de lage olieprijs loonde het voor raffinaderijen volgens Van Cleef om onderhoud uit te stellen.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 17 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Aegon dat 2,8 procent won en ArcelorMittal dat 2,1 procent bijschreef. NN Group werd ruim 2,0 procent meer waard. 

Galapagos bleek de gebeten hond met een verlies van 1,4 procent en ook RELX kon met een eenzelfde verlies niet in het groen komen. 

In de Midkap was er aandacht voor PostNL dat bijna 12 procent omhoog spoot na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Daaruit bleek de omzet stabiel, maar het onderliggend contante bedrijfsresultaat, waarbij onder meer pensioenlasten buiten beschouwing worden gelaten, daalde op jaarbasis van 65 miljoen naar 47 miljoen euro. PostNL sprak daarnaast de verwachting uit in 2017 weer te willen beginnen met het uitkeren van dividend. Analist David Kerstens van Jefferies mikt op een dividend van 0,29 euro per aandeel, goed voor een “aantrekkelijk” dividendrendement van 8,5 procent over heel 2017, maar wees tegelijk op neerwaartse risico’s vanwege de beëindigde overnamegesprekken tussen het Belgische Bpost en PostNL.

Andere stijgers in de AMX waren Delta Lloyd en het volatiele OCI die respectievelijk 5,0 en 2,9 procent bijschreven. 

ASM International verloor 0,6 procent. Add Value Fund verwacht dat ASMI in oktober een nieuw aandeleninkoopprogramma zal aankondigen. Volgens de vermogensbeheerders van het fonds bevat het huidige aandeleninkoopprogramma van ASMI voldoende ruimte voor de terugkopen van circa 25 miljoen euro aan eigen aandelen. Bij de cijfers over het derde kwartaal in oktober kan het bedrijf een nieuw inkoopprogramma aankondigen van wederom 100 miljoen euro, ongeveer 5 procent van de uitstaande aandelen, zo verwachten de fondsbeheerders.

Air France-KLM gaf 0,1 procent prijs. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vervoerde in juli minder passagiers en zag dat het vrachtvervoer onder druk bleef staan. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM 7,5 miljoen passagiers, een daling van 0,6 procent op jaarbasis. Het vrachtvervoer bij Air France-KLM daalde in juli, omgerekend naar omzet per ton per kilometer, met 6,7 procent op jaarbasis. Het passagiersvervoer werd negatief beïnvloed door een staking van cabinepersoneel van Air France in de periode 27 juli tot en met 2 augustus, die viel in de start van het Franse vakantieseizoen. Air France-KLM schat de schade hiervan op circa 90 miljoen euro.

Onder de kleinere fondsen steeg Beter Bed 6,5 procent, maar daalde Nedap 0,6 procent. Volgens NIBC kan Beter Bed een nieuwe overnamekandidaat zijn voor het Zuid-Afrikaanse Steinhoff, dat Mattress Firm Holding overneemt. Analist Gerard Rijk van NIBC denkt dat Steinhoff met een overname van Beter Bed Holding eenvoudig toegang kan krijgen tot de beddenmarkten in Duitsland, Benelux, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en Scandinavië. NIBC verhoogde het advies voor Beter Bed van Accumuleren naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 23,75 naar 27,80 euro. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.