(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend licht lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,3 procent op 574,68 punten. 

Vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer merkte op dat beleggers vandaag en morgen veel bedrijfscijfers voor de kiezen krijgen. Tot dusver noemde Van de Groep het opvallend dat vooral bedrijven die aan de industrie leveren het lastig hebben. De vermogensbeheerder wees onder meer op cijfers van ABB van vanmorgen. Het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ervaart tegenwind in China en de Verenigde Staten, aldus Van de Groep. “De orderinstroom daalt in deze regio aanzienlijk”, aldus de beurskenner. “De bedrijfsinvesteringen blijft achter, zo blijkt als een rode draad uit de bedrijfsresultaten. De omzetgroei vertraagt bij bedrijven die leveren aan de industrie, hetgeen conform het beeld is dat de wereldwijde economie vertraagt. Aan de andere kant blijven bedrijven die leveren aan consumenten nog flink groeien.”

Daarnaast merkte investment manager Simon Wiersma van ING op dat chipaandelen onder druk stonden na tegenvallende verwachtingen van de Amerikaanse chipmaker Texas Instruments voor het lopende kwartaal. Futures duiden op een tien procent lagere opening voor het aandeel vanmiddag. Desondanks lijkt de tegenwind bij Texas Instruments ook bedrijfsspecifiek te zijn, aldus Van de Groep. 

Tegelijk blijft de onzekerheid omtrent de Brexit aanhouden, zo merkte Moody’s op, nadat gisteravond de kans kleiner is geworden dat de Britten de EU verlaten op 31 oktober. Britse parlementsleden willen meer tijd om het akkoord te bestuderen. 

 De euro/dollar noteerde op 1,1119. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1129 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1141 op de borden. De olieprijzen daalden tot 0,9 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen verloor Heineken 2,7 procent na publicatie van de cijfers over het derde kwartaal. Jefferies noemde de cijfers, waarin de brouwer een groeivertraging rapporteerde, weinig verrassend. De lagere winstverwachting van Heineken was in lijn met de consensus voor 2019. ING sprak van meevallende prestaties, vooral in Azië.

AkzoNobel steeg wel na publicatie van de resultaten en wel met 2,0 procent. De omzet en het operationeel resultaat trokken aan in het afgelopen kwartaal. Ook kondigde het bedrijf een aandeleninkoopprogramma aan met een waarde van 500 miljoen euro. KBC Securities sprak van meevallende cijfers, hoewel de kwalitatief wel iets aan de lichte kant was. 

Takeaway.com won 0,3 procent. De maaltijdbezorger liet weten nog altijd achter de fusieplannen met Just Eat te staan. Grootste stijger in de AEX bleek ArcelorMittal met een plus van 3,0 procent. 

In de AMX won Aperam 2,0 procent, gevolgd door AMG met een plus van 1,4 procent. Besi droeg de rode lantaarn met een verlies van 0,4 procent en ook Basic-Fit kon met een min van 2,7 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 1,5 procent, maar leverde Brunel 22,5 procent in. Brunel heeft besloten de activiteiten van het onderdeel Brunel Industrial Services in de Amerikaanse staat Texas te beëindigen en neemt daarvoor een last van 8 miljoen euro. Het EBIT-resultaat krijgt een forse knauw en blijft dit jaar steken op 15 tot 20 miljoen euro. Voor KBC was de winstwaarschuwing reden om het koersdoel voor Brunel te verlagen van 14,00 naar 9,50 euro bij handhaving van het Houden advies. 
Het lokaal genoteerde Prosus, dat tracht Takeaway af te troefen met een overname van Just Eat, daalde 3,0 procent.  

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties