(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend lager, mede vanwege een koersval van Philips. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,5 procent op 563,19 punten.

“Vanochtend werd de AEX geraakt door de koersdaling van Philips, na een winstwaarschuwing”, concludeerde vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer. “Daarmee daalt de Amsterdamse beurs harder dan de omliggende aandelenmarkten.”

Van de Groep noemde de koersdaling van Philips gerechtvaardigd, zeker in het licht van de “behoorlijke” margedaling bij Connected Care. “De aankondiging voorkomt vermoedelijk wel nare verrassingen bij bekendmaking van de volledige cijfers op 28 oktober. Misschien is er dan een kans op een meevaller”, aldus Van de Groep. 

Volgens de vermogensbeheerder blijven beleggers gefocust op de handelsoorlog. Vandaag praten China en de Verenigde Staten opnieuw met elkaar. “De VS hebben 28 Chinese bedrijven op de zwarte lijst gezet. Dat lijkt mij geen goed begin van de gesprekken”, aldus Van de Groep. Wel positief noemde hij het bericht dat het Witte Huis verschillende Amerikaanse bedrijven een speciale vergunning heeft gegeven om weer zaken te doen met het Chinese Huawei.
 
Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse export in augustus weer onder druk kwam te staan. Verder daalde de in het Verenigd Koninkrijk de industriële productie in augustus, net als de economie. 

Vanmiddag gaat de aandacht uit naar de notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank en staan er ook Amerikaanse inflatiecijfers op de rol. De Federal Reserve was vorige maand in toenemende mate bezorgd over de impact van de mondiale groeivertraging en de onzekerheid rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict op de economie in de Verenigde Staten, toen ze besloten de belangrijkste rente te verlagen. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de vergadering op 17 en 18 september.

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1019. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,0974. De olieprijzen daalden tot 0,1 procent. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen werden beleggers onaangenaam getroffen door een winstwaarschuwing van Philips. Analisten zien zich nu genoodzaakt om hun taxaties neerwaarts bij te stellen en het aandeel koerste 8,3 procent lager. Berenberg noemde het derde kwartaal zwakker dan verwacht, terwijl UBS nog wel te spreken was over de autonome groei van 6 procent. Als Philips dit jaar en volgend jaar daadwerkelijk presteert zoals vandaag werd geraamd, dan zullen de neerwaartse bijstellingen in de consensus volgens Berenberg “redelijk bescheiden” zijn.

Verzekeraars lagen er juist goed bij. Aegon, ASR Nederland en NN Group wonnen tot 1,6 procent. Adyen kreeg er 1,1 procent bij. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Adyen aanzienlijk van 800,00 naar 960,00 euro en zette het aandeel op de favorietenlijst. Goldman Sachs blijft positief over de aantrekkelijke concurrentiepositie van het Nederlandse betaalbedrijf, waardoor Adyen sneller zou moeten kunnen groeien dan de rest van de betaalindustrie. 

In de AMX wonnen Aperam en Besi 1,9 tot 2,9 procent. Air France-KLM verloor 1,0 procent.

Onder de kleinere aandelen won Nedap 0,9 procent, maar leverde B&S Group 2,7 procent in.
Lokaal viel Fastned op met een koersstijging van 8,4 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.