(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde donderdagochtend licht in het groen, na een stroom aan bedrijfsresultaten. De AEX steeg 0,2 procent naar 535,29 punten.

Naast een flink aantal bedrijfscijfers had de markt aandacht voor het handelsconflict tussen de VS en China.

Dinsdagavond werd het positieve sentiment al gevoed door het gerucht dat de Amerikaanse president Donald Trump overweegt, indien er zicht is op een deal, om de deadline voor het staakt-het-vuren met China tot na 2 maart te verlengen.

Vanochtend schreef de South China Morning Post woensdag op basis van bronnen, dat de Chinese president Xi Jinping vrijdag de Amerikaanse handelsdelegatie onder leiding van handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin zal ontmoeten.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1315. Een tegenvaller was rond de klok van elf uur dat de industriële productie in december veel harder is gedaald dan verwacht. De krimp bedroeg 0,9 procent op maandbasis.

“Het blijft fascinerend om te zien hoe snel stemmingswisselingen plaatsvinden op de financiële markten. Zo zijn beleggers pessimistisch omdat ze een recessie zien opdoemen, en zo zijn ze bijna euforisch omdat alle mogelijke problemen lijken te zijn verdwenen. En dat in niet meer dan zes weken tijd”, constateerde investment manager Simon Wiersma van ING.

En voor nu lijkt er volgens Wiersma nog geen einde te komen aan het goede sentiment.

“Op de Amerikaanse aandelenmarkten zijn belangrijke technische weerstandniveaus inmiddels doorbroken en lijkt de weg omhoog open te liggen. Dit kan nog wel eens versterkt worden door het relatief grote bedrag aan liquiditeiten dat door beleggers nog aan de kant is gehouden.”

Stijgers en dalers

Heineken en AkzoNobel zagen hun kwartaalcijfers beloond met koerswinsten van respectievelijk 5,1 en 4,2 procent.

De cijfers van Heineken konden over de brede linie rekenen op positieve commentaren van de analisten. Jefferies wees op een meevallende winst, terwijl ING goed te spreken was over de ontwikkelingen in Europa, maar minder over die in Noord-Amerika.

Over AkzoNobel zei KBC Securities dat er gemiddeld beter dan verwacht was gepresteerd. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) verbeterde met 2 procent op jaarbasis tot 181 miljoen euro, wat boven de marktconsensus was van 178 miljoen euro.

Vopak wist na de cijfers het verlies te beperken tot 1,3 procent, terwijl ABN AMRO maar liefst 6,8 procent inleverde. Volgens analisten waren de cijfers van Vopak evenwel niet zo slecht en de vooruitzichten in orde. “Ondanks sterke prestaties in China, Azië en het Midden-Oosten, leidde een zwak Europa en Amerika ertoe dat het bedrijfsresultaat (EBIT) 10 procent onder de consensus uitkwam, met name vanwege de markt voor olie en een eenmalige last van 7 miljoen euro”, zei NIBC. ING sprak van een sterk momentum voor het tankopslagbedrijf voor de jaren 2019 en 2020.

ABN AMRO was de gebeten hond na een teleurstellende winst in het vierde kwartaal. Extra voorzieningen voor probleemleningen in de diamantindustrie en de offshore oliesector roepen vragen op, volgens UBS. Verder investeert de bank in meer mankracht voor een betere controle van klanten op financiële criminaliteit. De vooruitzichten voor het dividend zijn mogelijk aan de optimistische kant, concludeerde ING.

RELX verloor 1,4 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Berenberg.

In de Midcap ging GrandVision aan de leiding met een winst van 2,0 procent. Intertrust steeg 1,5 procent. Het trustkantoor zag grootaandeelhouder Blackstone zijn resterende belang verkopen.

Arcadis, dat donderdag met cijfers komt, daalde 2,1 procent. Eurocommercial Properties leverde 1,9 procent. Berenberg verlaagde het koersdoel en JPMorgan Cazenove zette het aandeel zelfs op de verkooplijst.

Ook Wereldhave kreeg een negatief analistenrapport om de oren en verloor 0,6 procent aan beurswaarde. JPMorgan verlaagde het koersdoel en constateerde dat het vastgoedfonds nog niet uit de problemen is.

In de AScX zette de koersstijging van Wessanen door met 5,5 procent, nadat er dinsdag al een winst met dubbele cijfers werd geboekt na goed ontvangen resultaten.

Kendrion steeg 5,0 procent, maar Heijmans leverde 2,6 procent in.

Lokaal viel Probiodrug op met een winst van 5,3 procent. Veon daalde juist 5,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.