(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend licht hoger. Rond half twaalf won de AEX 0,2 procent op 567,81 punten.

Daarmee liep de Amsterdamse beurs eerdere verliezen in, net als veel andere Europese beurzen. Wu Zunyou, hoofd epidemioloog van het Chinese Center for Diseases Prevention and Control, liet weten dat de corona-uitbraak in Beijing inmiddels onder controle is, zo meldden diverse media, waaronder de Amerikaanse zakenzender CNBC. 

De deskundige waarschuwde dat er mogelijk nieuwe besmettingsgevallen ontdekt kunnen worden in de komende dagen. Dit zullen niet zozeer nieuwe recent overgedragen besmettingen zijn, maar eerder oude gevallen die net zijn ontdekt na testen.  

Analisten van Citi verwachten dat de Europese beurzen over twaalf maanden per saldo nauwelijks van hun plek zijn gekomen. “We voorzien over twaalf maanden geen hogere koersen, ondanks dat veel marktvorsers dit wel verwachten”, aldus Citi. Hoewel de aandelenmarkten in het komende jaar ondersteund zullen worden door de vele hulpprogramma’s van centrale banken, zijn de strategen van mening dat de winstverwachtingen voor 2021 nog steeds 30 procent te hoog zijn.

ING verwacht in de komende tijd vooral veel beweeglijkheid. “Het lijkt wel een kangoeroemarkt: de koersen stuiteren op en neer”, aldus analist Mike Mulders van ING. Ook vanochtend gingen de beurzen geen eenduidige richting op. Bij opening van de beurzen, verloor de AEX nog 0,3 procent, maar later in de ochtend stond er kort een plus van 0,5 procent op de borden.

Later vandaag komt de Britse centrale bank met een rentebesluit. “Analisten verwachten zonder twijfel een expansie van het monetaire opkoopprogramma”, aldus beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx.

“Het huidige programma is gelimiteerd op 645 miljard pond. Sinds corona stokken in de wielen heeft gestoken van de economische motor, heeft de Bank of England de rente verlaagd tot 0,10 procent. Met brexit in het achterhoofd, lijkt de BoE geen andere keuze te hebben dan zwaar in te zetten op een nog expansiever monetair beleid”, aldus Verstraete.

De dollar trekt wat aan de afgelopen dagen en het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1258. Begin vorige week piekte het muntpaar nog op een stand van 1,1400. De olieprijzen stegen vanochtend met 1,5 procent.

Beleggers hebben vandaag naast het rentebesluit van de Bank of England, oog voor de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen en de Philadelphia Fed index.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging AkzoNobel aan kop met een koerswinst van 2,0 procent. Prosus won 0,2 procent. De Chinese e-commerce speler JD.com beleefde vandaag in Hongkong een succesvol beursdebuut. Tencent is een grootaandeelhouder van JD, terwijl Prosus weer een grootaandeelhouder is van Tencent.

Galapagos en ArcelorMittal sloten de rij in de AEX met verliezen van 2,1 tot 2,3 procent.

In de AMX won TKH 6,3 procent, ondanks waarschuwende woorden van TKH door de corona-uitbraak. TKH voorziet een omzetdaling van 8 tot 9 procent op jaarbasis in de eerste helft van 2020, terwijl de EBITA 13 tot 16 procent zal terugvallen. “Positieve cijfers”, zo oordeelden de analisten van KBC Securities evenwel. Zij vreesden voor een omzetkrimp van 10 procent en een daling van de EBITA met 19 procent. “Analisten zouden hierdoor meer optimistisch moeten worden over het aandeel,”, aldus KBC.

Pharming verloor daarentegen 1,4 procent.

Onder de kleinere aandelen won Heijmans 5,1 procent. 

Het lokaal genoteerde Lavide steeg 26 procent. Lavide Holding wil deze week een intentieverklaring tekenen met een niet nader genoemde partij voor een omgekeerde overname, om activiteiten in het fonds in te brengen, wat betekent dat CEO Salar Azimi zijn bezittingen niet meer zal inbrengen.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.