(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting het einde van de ochtendhandel vlak. De AEX index noteerde vrijwel onveranderd op 526,54 punten, de AMX daalde 0,9 procent en de AScX verloor 1,1 procent.

Er is weinig beweging op de beurzen volgens beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus. “Je zag dat gisteravond al in de VS, ondanks dat er nieuwe records werden neergezet en vanochtend zette dat door in Azië. Het enige waar over gepraat wordt, is de ECB en wanneer er wordt getaperd. De verwachting is algemeen dat Draghi in september zal gaan zeggen dat vanaf januari zal worden begonnen”, zei Springorum tegen ABM Financial News. 

Draghi gaf bij de toelichting op het rentebesluit een indicatie dat een afbouw van het opkoopprogramma in september kan worden aangekondigd, waarna de rente volgend jaar omhoog zou kunnen. De euro ging hierop stevig omhoog en kwam boven de 1,16 uit tegenover de dollar.  “Draghi probeerde gisteren eigenlijk de markt te kalmeren, maar is daar niet in geslaagd”, concludeerde valutaspecialist Laurens Maarten van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij. 

Analisten van Rabobank merkten op dat Draghi donderdag naliet de euro omlaag te praten, doordat hij min of meer zijn schouders ophaalde bij de vraag, of de ECB de euro niet wat te duur vond worden. “Dat kreeg enige aandacht” bij de beleidsvergadering, zei de president. Dat was voor de markt meer dan genoeg om de euro op te gaan kopen.

Er staan vandaag geen belangrijke gebeurtenissen gepland en ook de macro-economische agenda is leeg. Het is wel optie-expiratie, maar daar zag Springorum van Indexus vooralsnog weinig effect van.

Tegen het einde van de ochtend noteerde het euro/dollar valutapaar op 1,1656. Aan het begin  van de handelsdag bedroeg de wisselkoers 1,1665 en bij het slot in Amerika op donderdag was dit 1,1628. 

Olie noteerde in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 47,12 dollar, terwijl een september-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 49,55 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg Galapagos 3,0 procent. Daarmee is het aandeel op weg naar een weekwinst van meer dan vier procent. Woensdag ging het aandeel nog fors onderuit, nadat concurrent Vertex Pharmaceuticals met positieve onderzoeksresultaten kwam in de ontwikkeling van een aantal potentiële behandelingen tegen taaislijmziekte. Analisten reageerden evenwel genuanceerd op deze berichtgeving. 

Galapagos werd vanochtend gevolgd door ArcelorMittal dat 1,1 procent won, terwijl Shell 0,9 procent bijschreef. AkzoNobel was de sterkste daler en noteerde 2,0 procent in het rood. 

De nieuwe topman van AkzoNobel Thierry Vanlancker mag nog geen grote strategische beslissingen nemen, zolang hij niet door de aandeelhouders is benoemd tot lid van de raad van bestuur. Dat schreef Het Financieele Dagblad vrijdag. Vanlancker werd woensdag aangewezen als opvolger van Ton Büchner, die plotseling opstapte bij het verfconcern. CEO Michael McGarry van de Amerikaanse sectorgenoot PPG zei donderdag dat zijn onderneming afziet van een nieuwe poging om AkzoNobel over te nemen. “We hebben Akzo in de achteruitkijkspiegel gezet en we kijken vooruit naar nieuwe mogelijkheden om te groeien”, zei de bestuursvoorzitter. 

Deutsche Bank gaat het aandeel Altice weer volgen na de recente beursgang van Altice USA, met een Houden advies en een koersdoel van 22,50 euro. Altice won 0,3 procent. 

Bryan Garnier verhoogde vrijdag het koersdoel voor Unilever van 47,00 naar 48,00 euro, een dag na de kwartaalresultaten, terwijl het advies Neutraal blijft. Unilever steeg 0,8 procent. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel zelfs naar 52,00 euro. Unilever steeg 0,6 procent.

Gemalto dikte 1,5 procent aan, nadat de Franse digitale beveiliger twee nieuwe orders meldde. 

In de Midkap voerde ASR de stijgers aan met een koerswinst van 0,8 procent. Fugro won 0,7 procent en Wereldhave 0,4 procent. 

De grootste daler was Philips Lighting met 8,1 procent. Philips Lighting realiseerde in het tweede kwartaal van 2017 op jaarbasis iets minder omzet, maar een hogere nettowinst, en handhaafde de outlook voor dit jaar. Analist David Vagman van KBC Securities vond de resultaten tegenvallen. De marktvorser vindt uiteindelijk de kwartaalresultaten en de guidance van Philips Lighting wel positief voor de verwachtingen voor het tweede halfjaar. Analisten van Morgan Stanley vonden de resultaten louter optisch goed, de details waren weerbarstiger, aldus de zakenbank.

UBS verhoogde vrijdag het koersdoel voor TomTom van 9,70 naar 11,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. TomTom daalde 1,3 procent. 

De beleidsdekkingsgraad en actuele dekkingsgraad van het Pensioenfonds PostNL zijn in de laatste drie maanden gestegen. De Autoriteit Consument en Markt heeft een inval gedaan bij PostNL in verband met mogelijk misbruik van de mededingingswet, schreef De Telegraaf verder. Het aandeel PostNL daalde 0,9 procent. 

Van de kleinere fondsen waren Accell Group en Acomo de blikvangers. Fietsenverkoper Accell bracht kwartaalresultaten die teleurstelden en de koers daalde met 7,7 procent. Accell heeft in de eerste zes maanden van 2017 fractioneel meer omzet geboekt, maar zag de winst wel duidelijk lager uitkomen, onder meer door een afboeking op een belastingvordering. De resultaten waren flink slechter dan voorzien, constateerde analist John David Roeg van NIBC.

Ook Acomo kon beleggers niet bekoren met de kwartaalupdate, die donderdag nabeurs bekend werd gemaakt. De resultaten stegen, terwijl het bedrijf kampte met “zeer volatiele” prijzen. Analisten van ING vonden vooral de omzetontwikkeling tegenvallen. De koers van Acomo daalde 5,0 procent. 

Pharming Group heeft een recent ontvangen overbruggingsfinanciering van 100 miljoen dollar vervangen door een permanente leningsovereenkomst. Volgens Pharming zijn de voorwaarden van de permanente lening gelijk aan die van de overbruggingsfinanciering, die op hun beurt weer beter waren dan de lening die Pharming eerder ontving. Pharming steeg 1,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.