(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag richting het einde van de ochtendhandel overwegend hoger. De AEX index won 0,4 procent tot 551,42 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,04 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

De beurs gaat toch weer richting een nieuwe top en dat tekent de stemming, zei Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. 

“De positieve stemming zet door, daar is geen twijfel over mogelijk”, aldus Vermeulen. De oliewaarden en Unilever dragen de markt, merkte de vermogensbeheerder op.

Weliswaar ging Wall Street maandag wat lager omdat de belastingverlagingen die president Donald Trump heeft beloofd mogelijk slechts geleidelijk zullen worden ingevoerd. “Maar dat is ook alles.” Grote technologie-aandelen zoals Facebook en Apple liggen er echter weer goed bij, benadrukte Vermeulen. 

Sinds voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank vorige week geen einde aan de obligatie-opkopen in het vooruitzicht stelde, is het Damrak fors opgelopen, stelde Vermeulen.  

Er waren dinsdag geen richtinggevende bedrijfsresultaten op het Damrak, behalve die van GrandVision. Deze cijfers zorgden evenwel niet voor een positieve koersreactie. 

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 54,09 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 60,56 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1632. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1644 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1655 op de borden. 

In Azië handhaafde de Bank of Japan vanochtend conform verwachting zijn agressieve monetaire beleid. De Bank of Japan herhaalde ook de belofte dat men jaarlijks 80 biljoen Japanse yen in de economie kan pompen indien dit nodig is.

Aziatische beleggers namen dinsdagochtend een afwachtende houding aan en de hoofdbeurzen kwamen per saldo amper van hun plaats.

Beleggers kijken vandaag voor bedrijfscijfers onder meer naar Pfizer en Mastercard. Op het macro-economische vlak wordt uitgekeken naar onder meer de Amerikaanse Case Shiller huizenprijzenindex.

De economie van de eurozone groeide in het derde kwartaal op kwartaalbasis met 0,6 procent en de werkloosheid in de eurozone daalde in september van 9,0 tot 8,9 procent. De inflatie liep licht terug.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,1 procent indexzwaargewicht Unilever met een winst van 1,0 procent. 

Philips zakte 0,2 procent. Jefferies verhoogde het koersdoel van 25,00 naar 27,00 euro, maar met een ongewijzigd Underperform advies. De analist stelde de verwachtingen voor de omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) met 2 tot 3 procent neerwaarts bij vanwege de zwakkere dollar en verwacht dat de herstructureringskosten volgend jaar hoger uitvallen, hetgeen ook op de resultaten zal drukken. 

ING verloor 0,1 procent. Niet start-ups maar grote technologiebedrijven zoals Amazon, Alibaba en Tencent zijn de grootste bedreiging voor de bankenwereld, omdat ze veel geld hebben en potentieel sneller een wereldwijd financieel platform kunnen opzetten. Dat zei CEO Ralph Hamers van ING dinsdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Fugro won 3,2 procent in de Midkap-index, herstellend van een fors koersverlies op maandag. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor de bodemonderzoeker van 15,50 naar 13,50 euro, met handhaving van het Houden advies, nadat maandag minder omzet werd gemeld over het derde kwartaal. “De nieuwe orders zullen er een keer moeten komen”, zei Vermeulen van Aberfeld, die opmerkte dat er ook orders waren doorgeschoven naar het volgende kwartaal. 

GrandVision verloor 5,5 procent. De omzet van de steeg in het derde kwartaal op jaarbasis met 3,9 procent van 825 miljoen naar 858 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op een stijging tot 862 miljoen euro. De aangepaste EBITDA steeg van 139 miljoen naar 146 miljoen euro, een miljoen meer dan waarop analisten hadden gerekend. De bijhorende marge liep ook op. KBC Securities sprak van een goede prestatie van de optiekketen. De cijfers misten evenwel glans, volgens analisten van Deutsche Bank. 

BE Semiconductor kreeg een hoger koersdoel van NIBC. Analist Edwin de Jong verhoogde na de erg sterke kwartaalcijfers het koersdoel met 8,00 euro naar 70,00 euro. Het aandeel verloor 0,1 procent.

AMG was in trek bij de kleinere fondsen. JP Morgan heeft zijn belang in de metaalspecialist vergroot tot meer dan 5 procent. Het aandeel steeg 2,5 procent.

Neways Electronics won 3,8 procent bij de lokale fondsen. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal van 2017 een hogere omzet en zag het orderboek flink aantrekken. “Na de voor ons tegenvallende resultaten in de eerste helft van 2017 hebben we een positievere blik op de tweede helft van 2017”, aldus CEO Huub van der Vrande. Het bedrijf presteerde met zijn versnelde omzetgroei boven verwachting volgen analist Johan van den Hooven van NIBC Markets, die het koopadvies handhaafde in het licht van de verwachte verbeteringen en de vooruitzichten op “overduidelijk” betere marges in de komende jaren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.