(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 2,2 procent tot 504,69 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,3 procent.

Mondiaal staan aandelenmarkten donderdag onder druk, vanwege de hernieuwde vrees voor verdere escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China na de arrestatie op Amerikaans verzoek van Sabrina Meng, de CFO van de Chinese multinational Huawei, in Canada. De arrestatie van de dochter van de oprichter van het Chinese bedrijf is onderdeel van een onderzoek naar schending van de sancties tegen Iran.

De arrestatie komt op een kritiek moment. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping kwamen afgelopen weekeinde een staakt-het-vuren overeen in het handelsgeschil tussen de twee economische grootmachten.

Washington lijkt nu echter serieus werk te maken van zijn zorgen over spionage en diefstal van intellectueel eigendom door China. De militaire houding van Beijing in de Zuid-Chinese zee is Washington tevens een doorn in het oog.

Analist Corné van Zeijl van Actiam zei in de handelskwestie tussen de Verenigde Staten en China goede hoop te hebben dat de twee partijen tot een vergelijk zouden komen, “maar deze hoop is inmiddels de bodem ingeslagen”, aldus Van Zeijl, eraan toevoegend dat als je zo’n stap neemt dit de kans op een goede afloop aanzienlijk reduceert.

Daarnaast blijft de afvlakkende Amerikaanse yieldcurve tevens een bron van zorgen voor beleggers. Volgens Van Zeijl is de kwestie “sterk overhyped”. “De markt duidt deze ontwikkeling als een signaal dat dit een economische recessie signaleert in de komende 1,5 tot 3 jaar. Dat het ergens in de komende jaren minder zal gaan, is voor iedereen wel duidelijk”, nuanceerde Van Zijl het signaal.

Olie noteerde donderdagochtend, in aanloop naar een bijeenkomst van oliekartel OPEC in Wenen, tot 1,9 procent lager. “De consensus in de markt is dat het kartel de productie met 1 miljoen vaten per dag inperkt, wat neerkomt op circa 1 procent van de wereldwijde olieproductie”, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

De belangrijkste vraag is volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO hoe OPEC dit wil verkopen en wat de reactie van de Amerikaanse president Trump zal zijn. De president wil een lage olieprijs en daarom geen nieuwe productiebeperkingen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse consumentenprijzen in november op jaarbasis met 2,0 procent zijn gestegen. Tevens werd bekend dat de Nederlandse groothandel in het derde kwartaal 4,9 procent meer heeft omgezet, tegenover een stijging van 5,3 procent in het tweede kwartaal.

De Duitse fabrieksorders stegen in oktober met 0,3 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak zeven publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen het ADP-banenrapport, de wekelijkse steunaanvragen en Amerikaanse handelsbalans van oktober. Later op de dag volgen een tweetal inkoopmanagersindexen van de dienstensector over november, de Amerikaanse fabrieksorders en het wekelijkse olievoorradenrapport.

De euro/dollar noteerde op 1,1342. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1330 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1344 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden alle 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ASR Nederland met een verlies van 4,7 procent, gevolgd door ArcelorMittal en Galapagos met verliezen van respectievelijk 4,2 procent en 4,1 procent.

Gemalto en Unilever leverden met een verlies van 0,1 procent het minst in. Op een beleggersdag in India bezwoer de nieuwe CEO Alan Jope dat er geen kans bestaat dat de margedoelen voor 2020 zullen worden losgelaten. Wel zullen de divisies Homecare en Food & Refreshment mogelijk achterblijven bij hun doelen van respectievelijk 16 procent en 21 procent, maar dat wordt gecompenseerd door Beauty & Personal Care, dat nu al boven het margedoel van 21 procent zit.

NN daalde 3,1 procent. De Nederlandse verzekeraar kreeg woensdag nabeurs de goedkeuring van DNB om het zogeheten partial internal model onder Solvency II ook toe te passen op het overgenomen Delta Lloyd. ING zei in een note dat NN Group “duidelijk ruimte” heeft voor een aandeleninkoop van mogelijk 500 miljoen euro volgend jaar en daar in volgende jaren mee door kan gaan.

In de AMX was Flow Traders met een winst van 1,3 procent de enige stijger. AMG bungelde met een verlies van 7,0 procent onderaan.

BAM verloor 4,5 procent en was daarmee de op één na sterkste daler, nadat het bouwbedrijf voorbeurs aankondigde in het eerste kwartaal van 2019 een nieuwe structuur van de ondernemingstop door te gaan voeren. De wijziging omvatten de instelling van een executive committee en een tweehoofdige raad van bestuur, bestaande uit CEO Rob van Wingerden en CFO Frans den Houter. Dit betekent dat COO Erik Bax besloten per 1 maart 2019 vertrekt. Volgens Van Zeijl had de markt liever wat hardere maatregelen gezien.

TomTom noteerde 1,0 procent lager. Verizon zou volgens dagblad De Telegraaf de voornaamste kandidaat zijn voor een overname van Telematics van TomTom.

Sligro verloor 0,4 procent, terwijl Arcadis 0,9 procent daalde.

Onder de AScX-fondsen was Accell het enige aandeel in de plus. Het aandeel steeg 0,3 procent. KasBank noteerde vlak, terwijl Pharming en Nedap met verliezen van 3,8 procent onderaan bungelden.

Het lokaal genoteerde Alumexx verloor 6,1 procent. De fabrikant van aluminiumtrappen kwam woensdag nabeurs met een omzetwaarschuwing. Alumexx voorziet voor de tweede helft van 2018 een lichte omzetgroei ten opzichte van het eerste halfjaar, maar de omzet in heel 2018 zal achterblijven op de prognose.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties