(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een kleine plus gesloten, ondanks de koersdomper voor Just Eat Takeaway na het aftrappen van het cijferseizoen.

De AEX steeg 0,1 procent naar 644,38 punten.

Het cijferseizoen begint langzaam op gang te komen. De komende dagen letten beleggers vooral op de Verenigde Staten, waar een reeks banken de boeken opent.

“Winstverwachtingen zijn hoog, maar niet excessief. We denken niet dat hoge waarderingen een voortdurend positief beursklimaat in de weg zullen staan. Zeker omdat aandelen in vergelijking met andere beleggingscategorieën niet duur zijn”, vindt senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen. 

Hij heeft een voorkeur voor Europese aandelen boven Amerikaanse aandelen. “Europese aandelen kunnen meer profiteren van een herstel van economische groei en een draai naar waarde-aandelen, ook omdat deze sectoren tot op heden deels zijn achtergebleven in het herstel op de aandelenbeurzen.” 

Op de Amerikaanse aandelenmarkt valt volgens Van Leenders bovendien op dat veel beleggers positief zijn en dat er relatief veel call opties uitstaan ten opzichte van het aantal put opties.

Macro-economisch was het vandaag rustig. De industrie in de eurozone groeide in november met 2,5 procent. Dat was zowel meer dan vorige maand als dan voorzien.

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in december met 0,4 procent, na een stijging van 0,2 procent in november.

De euro/dollar handelde op 1,2156 en olie werd iets goedkoper. De Amerikaanse olievoorraden bleken vorig week gedaald.

Stijgers en dalers

Koplopers in de AEX waren Ahold Delhaize en Adyen met plussen van 1,9 procent. IMCD volgde met een winst van 1,6 procent.

De banken ABN AMRO en ING hadden het lastig en daalden 2,2 en 1,8 procent, ondanks dat Jefferies het koersdoel voor ING verhoogde.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor 2,6 procent en Just Eat Takeaway verloor 4,1 procent. De order- en omzetgroei in het vierde kwartaal overtrof de verwachtingen van zowel ING als Degroof Petercam. De verwachtingen voor de EBITDA vielen echter tegen. “Maar over de EBITDA maken we ons niet te veel zorgen, aangezien marktaandeel belangrijker is dan de huidige winstgevendheid. Sterke groei heeft een prijs, maar is wel nodig om de voormalige markten van Just Eat weer te veroveren”, concludeerde analist Marc Hesselink van ING.

In de Midkap ging Signify aan de leiding met een koerswinst van 4,7 procent. Signify wil een deel van zijn schulden aflossen en daarnaast een extra dividend uitkeren. Ook meldde Signify dat de krimp afgelopen jaar iets minder sterk was dan aanvankelijk gevreesd. Degroof Petercam verhoogde naar aanleiding van het bericht het koersdoel voor Signify van 36,00 naar 40,00 euro bij handhaving van het Houden advies.

Pharming steeg 4,1 procent, terwijl Fugro 4,0 procent daalde. Fugro ziet zijn CFO vertrekken naar ASMI, en dat is een verlies voor Fugro, meent ING, dat erg te spreken is over de rol van de financieel topman gedurende de moeilijke jaren van de bodemonderzoeker.

Bij de smallcaps viel ForFarmers op met een winst van 4,0 procent. Heijmans won 2,1 procent. Heijmans en BAM gaan honderden nieuwe huizen bouwen in de regio Eindhoven.

TomTom dikte 1,6 procent aan, nadat UBS het koersdoel verhoogde naar 11,00 euro. De Zwitserse zakenbank ziet TomTom als één van de favorieten voor 2021 en verwacht dat het bedrijf voor het eerst sinds 2015 zijn omzet kan zien groeien dankzij een sterke groei in automotive.

Vivoryon, dat al een ongekende klim achter de rug heeft, daalde vandaag 8,3 procent.

Bij de lokaal genoteerde aandelen vielen de mini-fondsjes Alumexx en DGB op met koersdalingen van 9,9 en 25 procent. Ease2pay steeg 11 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak noteerde Wall Street vlak tot een half procent hoger.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties