(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend licht lager, waarbij een koersval van Unilever de hoofdgraadmeter drukte. Kort na elf uur daalde de AEX met 0,3 procent tot 652,76 punten.

Ook op enkele andere beurzen liepen de koersen terug, vooral in Azië, zo merkten analisten van SEB op. “Een verklaring is dat de waarderingen al erg hoog zijn en beleggers wachten op signalen dat de wereldeconomie herstelt”, aldus de analisten.

Een andere verklaring voor de koersdruk, in met name Azië vanochtend, noemde SEB uitspraken van de Amerikaanse minister Gina Raimondo van Economische Zaken dat zij geen reden ziet om de huidige restricties die werden opgelegd door voormalig president Donald Trump tegen onder meer Huawei en ZTE, op te heffen.

“Zorgen over de houdbaarheid van de rally op de aandelenmarkten sinds november overheersen”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. “Nu het vaccineren redelijk op gang is en de groeivooruitzichten voor later dit jaar positief zijn, is er twijfel over de hoge waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën in verhouding tot de oplopende rentes”, aldus Wiersma. “Als bedrijfswinsten dit jaar sterk oplopen, hoeft een hogere rente verdere koersstijgingen niet in de weg te zitten. Maar er zijn best wat twijfels over de verwachte winststijgingen.”

Vermogensbeheerder Jeff Germain van Brandes Investment Partners verwacht dat de underperformance van waarde-aandelen ten opzichte van groeiaandelen in het afgelopen decennium kan veranderen dankzij de wereldwijde fiscale steunmaatregelen. “Er zal meer balans komen in de waarderingen van waarde- en groeiaandelen”, aldus Germain, die verwacht dat hogere rentes en inflatie als gevolg van de steunmaatregelen de waardeaandelen in de kaart zullen spelen.

Germain heeft een Onderwogen positie in technologie-aandelen, waar hij weinig kansen meer ziet, en ook in utilities, waar de waarderingen soms hoog zijn opgelopen op basis van de verwachtingen voor duurzame energie. Germain ziet veel kansen liggen in Duitsland, maar ook Franse aandelen zijn volgens de fondsbeheerder interessant.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1989. De olieprijzen stegen met 0,6 procent.

Vanmiddag kijken beleggers nog uit naar het rentebesluit van de Bank of England en staan in de VS de wekelijkse steunaanvragen op de rol.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen kregen de cijfers van Unilever een negatief onthaal met een koersverlies van 5,1 procent. Vooral de marges noemde UBS een tegenvaller, terwijl ING wees op een beter dan voorziene omzet.

Royal Dutch Shell koerste eveneens 1,6 procent lager na vrijgave van cijfers. Volgens Bernstein stelden zowel de winst als de handelsinkomsten teleur in het vierde kwartaal. “LNG, Chemicals en Marketing presteerden allemaal sterk”, vindt analist Oswald Clint.

Just Eat Takeaway daalde 1,0 procent nadat het Amerikaanse Grubhub, overnameprooi van Takeaway, niet kon overtuigen met zijn cijfers woensdag nabeurs in New York.

Grootste stijger in de AEX was Adyen met 4,2 procent koerswinst.

In de AMX won Corbion 1,8 procent. WDP verloor juist meer dan 2,8 procent. WDP haalde via een versnelde private plaatsing van nieuwe aandelen met succes 200 miljoen euro op.

In de AScX ging navigatiespecialist TomTom onderuit met 13,4 procent na cijfers. ING is van mening dat het herstel trager dan verwacht verloopt. De consumentenomzet in het vierde kwartaal viel tegen, aldus analist Marc Hesselink, maar de vrije kasstroom was zoals voorzien.

Marel won 2 procent na het openen van de boeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.