Markt in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag richting het einde van de ochtend in het groen, in afwachting van twee belangrijke Amerikaanse inflatierapporten.

De AEX index steeg 0,1 procent tot 886,22 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen.

Vanmiddag staan de Amerikaanse producentenprijzen op de agenda en morgen volgen de consumentenprijzen. 

“Deze rapporten over de consumenten- en producentenprijzen zouden de markten, die vorige week flink bewogen na teleurstellende werkgelegenheidscijfers en onrust rondom de yen carry trade, een duidelijke richting kunnen geven”, zei beleggingspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

“Er wordt vandaag afgetrapt met de producentenprijsindex. Verwacht wordt dat dit rapport een maandelijkse stijging van 0,2 procent zal laten zien, in lijn met de vorige maand. Op woensdag volgt het consumentenprijsindexrapport, waar een lichte stijging van 0,2 procent wordt verwacht, na een daling van 0,1 procent in de maand ervoor”, zei hij.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat de financiële markten na een roerige week inmiddels weer een beetje tot rust zijn gekomen, waarbij olieaandelen zich gesteund zien door de hogere olieprijs vanwege de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De rotatie van ‘Big Tech’ naar small- en midcap-aandelen in de VS zet niet door.

Daarnaast kijkt de markt uit naar de publicatie van de Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment in augustus. 

Nadat de olieprijzen maandag flink stegen, liepen ze vanochtend iets terug. Bij een settlement van 80,06 dollar werd een vat West Texas Intermediate gisteren 4,2 procent duurder. Het was de grootste stijging op dagbasis sinds oktober vorig jaar. De prijs voor een vat Brent steeg bijna 3 procent naar circa 82 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0923. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0930 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0931 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een winst van 1,1 procent. Adyen was met een winst van 0,8 procent een sterke tweede, terwijl IMCD met een verlies van 2,0 procent onderaan bungelde.

DSM-Firmenich noteerde 0,3 procent lager, hoewel Berenberg het koersdoel verhoogde van 120,00 naar 135,00 euro met handhaving van het koopadvies. Analist Sebastian Bray sprak van veelbelovende parallellen tussen de prestaties van het bedrijf in de laatste paar maanden en de bloeiperiode van 2018.

In de Midkap verloor TKH 6,5 procent na cijfers en een tegenvallende outlook. De outlook kwam 5 tot 6 procent lager uit dan de consensus, concludeerde Degroof Petercam.

Alfen was met een winst van 2,6 procent de sterkste stijger en Eurocommercial steeg 1,5 procent. Basic-Fit noteerde 3,9 procent lager.

In de AScX steeg Ebusco 3,7 procent, terwijl Kendrion 2,2 procent daalde.

Het lokaal genoteerde Cabka verloor 1,6 procent na tegenvallende cijfers en een verlaging van zijn omzetoutlook voor het hele jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.