De Amsterdamse beurs bleef woensdag richting het einde van de ochtendhandel dicht bij huis, nadat de beurzen op dinsdag nog veel moesten prijsgeven. De AEX koerste 0,3 procent hoger op 430,01 punten.

Rabobank sprak woensdag van een "rustdag" na de "forse verliezen" op dinsdag. "Beleggers wachten op nieuwe impulsen," voegde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer toe. Volgens de vermogensbeheerder zullen, met name in de Verenigde Staten, vanaf volgende week de eerste bedrijfscijfers binnenstromen. Nijkamp verwacht tot het uitbreken van het cijferseizoen een "stilte voor de storm."

Vanochtend moesten beleggers het volgens Nijkamp stellen zonder veel richtinggevend macro-economisch nieuws. Uit China kwam het nieuws dat de dienstensector in maart in een hoger tempo groeide. De inkoopmanagersindex steeg van 51,2 in februari naar 52,2 in maart. "Geen slecht cijfer," aldus Nijkamp, die er op wees dat het cijfer beter dan voorzien was.

De Duitse industrie produceerde in februari daarnaast minder dan een maand geleden. De productie daalde in februari met 0,5 procent op maandbasis, na een stijging van 2,3 procent in januari. De productiedaling was evenwel minder sterk dan verwacht, aldus Nijkamp.

Vanmiddag staan in Amerika nog de wekelijkse olievoorraden en hypotheekaanvragen op de rol. Na het sluiten van de Europese beurzen kunnen beleggers de notulen van de laatste tvergadering van de Federal Reserve tegemoet zien.

Het muntpaar euro/dollar werd lager verhandeld op 1,1347. Olie werd duurder. Mei-futures op een vat Brent noteerden richting het middaguur 2,3 procent hoger op 38,73 dollar en West Texas Intermediate steeg 2,3 procent tot 37,00 dollar. Volgens fondsbeheerder Corné van Zeijl van Actiam viel de stijging toe te schrijven aan Koeweit, dat liet weten dat er wellicht toch een productiedeal met OPEC komt, zelfs als Iran daar niet aan mee zou willen werken.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten grofweg de helft van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van SBM Offshore dat 2,9 procent bijschreef. De schikking die CEO Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema van SBM Offshore troffen met de Braziliaanse autoriteiten inzake een smeergeldaffaire is door de rechter bevestigd. Later vandaag volgt de jaarvergadering van de oliedienstverlener, die ook profiteert van de aantrekkende olieprijs.

Boskalis won 1,9 procent, nadat ING het advies voor de maritieme dienstverlener verhoogde van Houden naar Kopen. Het koersdoel werd evenwel neerwaarts bijgesteld van 45,00 naar 38,00 euro. Gelet op de huidige neergang in de olie- en gasindustrie verlaagde ING de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) van Boskalis in 2016 en 2017 met respectievelijk 2  en 14 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werd in het licht van een stijgende olieprijs 1,4 procent meer waard.

Gemalto won 0,3 procent. De Franse digitale beveiliger startte een samenwerking met Worldline voor de ontwikkeling van mogelijkheden om met smartphones betalingen te verrichten. Financiële details werden niet gegeven. Volgens het Franse CM-CIC Market Solutions gaf Gemalto tijdens een roadshow een geruststellende en bovenal realistische boodschap af. Desalniettemin blijft de winstdoelstelling voor 2017 volgens de analisten te ambitieus.

Philips en RELX waren de grootste dalers met verliezen van circa 0,8 procent.

In de Midkap trok Arcadis de aandacht met een koerswinst van 3,3 procent, gevolgd door Fugro dat 3,2 procent in waarde steeg.

Air France-KLM maakte een koersval van 3,0 procent. CEO Alexandre de Juniac van de luchtvaartmaatschappij stapt op, nadat hij een voorstel kreeg om de nieuwe topman te worden van brancheorganisatie IATA. Analist Ruxandra Haradau-Doser van Kepler Cheuvreux sprak van "duidelijk negatief nieuws". Het vertrek van De Juniac verslechtert de kans op winstgevendheid op de middellange termijn, en zal waarschijnlijk leiden tot uitstel van reorganisaties, die nodig zijn om concurrerend te blijven, zo voorziet de marktvorser.

Verder verloor in de AMX Aperam 1,2 procent aan beurswaarde. Onder de kleinere fondsen steeg Stern Groep 1,8 procent, terwijl Beter Bed de grootste daler was met een verlies van slechts 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.