De Amsterdamse beurs heeft maandag de openingswinsten gedurende de ochtend weten vast te houden. De hoofdgraadmeter koerste rond de klok van half twaalf 3,0 procent hoger op 434,57 punten, terwijl de AMX 2,6 procent won. Ook elders in Europa domineerde het groen de aandelenmarkten.

Volgens marktvorsers draait alles om het referendum aanstaande donderdag in het Verenigd Koninkrijk, wanneer de Britten mogen beslissen of ze in de Europese Unie willen blijven of niet. Na de aanslag vorige week donderdag op het Britse parlementslid Jo Cox sloeg het sentiment om richting het kamp dat het lidmaatschap wil behouden. Cox overleed aan haar verwondingen.

“Deze week staat natuurlijk in het teken van het Britse referendum op donderdag. Vrijdag in de loop van de ochtend worden de eerste uitslagen verwacht. Dit weekend lieten drie verschillende peilingen zien dat het ‘Bremain’ kamp weer terrein terugpakt en een voorsprong heeft. Hierdoor zijn Europese aandelenmarkten vanochtend positief geopend”, schreef analist Walter Leering van Theodoor Gilissen.

Volgens KBC wees de belangrijke peiling van de Britse zakenkrant Financial Times echter nog steeds op een status quo tussen de twee kampen van 44 procent, terwijl 12 procent van de Britten nog geen keuze heeft gemaakt. “Toch denken we dat de kansen op een Brexit-scenario geslonken zijn”, zei analist Mathias Van der Jeugt van KBC. “Meer bevestiging is nodig voor de markten om het Brexit-risico verder uit te prijzen”, voegde de marktvorser toe.

Het muntpaar euro/dollar werd 0,6 procent hoger verhandeld op 1,1344. Olieprijzen gingen omhoog. Juli-futures op een vat West Texas Intermediate werden 1,4 procent duurder op 48,67 dollar, terwijl futures op een vat Brent 1,7 procent stegen op 49,99 dollar.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse producentenprijzen in mei opnieuw zijn gedaald. Het tempo was wel minder hoog dan eerder. Vergeleken met een jaar eerder daalden de producentenprijzen met 2,7 procent, na een krimp van 3,1 procent in april.

Uit Nederland kwam het nieuws dat de consumentenbestedingen gelijk zijn gebleven in april. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werd er minder uitgegeven aan voedings- en genotsmiddelen, maar meer aan diensten. Ook meldde het statistiekbureau dat het Nederlandse consumentenvertrouwen in juni is verbeterd ten opzichte van mei. Consumenten waren aanzienlijk positiever over het economisch klimaat, maar ook over de toekomstige werkloosheid. De koopbereidheid nam licht toe. 

Stijgers en dalers

Alle fondsen in de AEX noteerden in het groen. Koplopers waren onder meer de financiële waarden. Aegon steeg 4,3 procent. De verzekeraar begint als eerste in Nederland met Algemeen Pensioenfonds (APF). Aegon haalde met dochterbedrijf TKP als eerste een vergunning van De Nederlandsche Bank binnen. Een APF moet soelaas bieden voor kleine pensioenfondsen die door de vele regels en toezicht niet langer zelfstandig door kunnen. ING Groep werd 4,2 procent duurder. Kabelaar Altice troefde de financials evenwel af met een koerswinst van 5,0 procent.

Verder noteerde Galapagos, dat sinds vandaag onderdeel uitmaakt van de AEX, 2,9 procent hoger.  

Randstad stond in de belangstelling. Het uitzendbedrijf wil een bod uitbrengen op het Franse Ausy. Randstad is bereid 55,00 euro in contanten per aandeel Ausy te bieden, waarmee het bedrijf gewaardeerd wordt op een ondernemingswaarde van 420 miljoen euro. Analist Marc Zwartsenburg van ING zei maandag tegen ABM Financial News dat de voorgenomen overname goed zou zijn voor de winstgevendheid van Randstad. Zwartsenburg refereerde aan een EBIT-marge van 8,7 procent van Ausy, “gelijk aan wat Brunel met zijn met Ausy vergelijkbare activiteiten doet”, aldus de analist. Het aandeel steeg 2,9 procent.

De Midkap kende twee nieuwkomers met Refresco en Wessanen. Refresco steeg 1,5 procent en Wessanen dikte 1,6 procent aan. NSI en Wereldhave voerden de groep van winnaars aan met stijgingen van respectievelijk 4,7 procent en 3,7 procent. Ook in de AMX waren er geen dalers.

In de AScX noteerde Probiodrug 2,6 procent lager, terwijl ICT Group vlak noteerde. Onder de kleinere fondsen was Amsterdam Commodities de grootste stijger met bijna 5 procent koerswinst. AND International en Holland Colours, die nu deel van de AScX uitmaken, wonnen respectievelijk 3,2 procent en 1,5 procent.

Onder de lokaal genoteerde aandelen won Basic Fit 0,4 procent. Kempen & Co heeft maandag een initieel verkoopadvies met een koersdoel van 11,00 euro op het aandeel Basic-Fit gezet. Dit bleek uit een rapport met de titel ‘Cooldown’ van de Nederlandse zakenbank. Ook bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten dat oprichter René Moos afgelopen vrijdag voor 14 euro per stuk 28.500 aandelen Basic-Fit bijkocht.

Novisource zei nieuwe kostenbesparingen door te gaan voeren. Doelstelling is een efficiëntere en effectievere organisatie met een verbeterde winstgevendheid te creëren. De koers van het fonds daalde 9,1 procent.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.