italie

De Italiaanse bevolking heeft afgelopen zondag niet ingestemd met de voorgestelde plannen van premier Renzi. Als reactie hierop nam de premier afstand van zijn plek en binnenkort zullen er nieuwe landelijke verkiezingen gaan volgen.

Italië zal geconfronteerd worden met een periode van grote onzekerheid. In de peilingen staat de populistische partij ‘5-sterren’ er goed voor en de kans is aanwezig dat deze politieke partij het land zal gaan bestuderen. Mocht deze partij aan de macht komen, dan kan dit grote gevolgen gaan hebben voor de Eurozone. Deze populistische partij staat immers bekend om haar pessimistische houding richting de euro.

Italiaanse beurs toont een sterk verband met de Griekse beurs

Voor de beleggers blijft er de resterende vraag over hoe de Italiaanse beurs het de komende tijd zal gaan doen. Gisteren zagen we dat een echt bloedbad vooralsnog wist uit te blijven, maar dit biedt geen enkele garantie voor de toekomst. Daarnaast is er een sterk verband tussen de koersbeweging van de Italiaanse beurs en die van de Griekse beurs een jaar geleden.

italiaanse beurs

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Matrix Trade, is te zien dat de Italiaanse index de afgelopen maanden een soortgelijk parcours heeft afgelegd als die van de Griekse beurs in de maanden voor het Griekse referendum in juli 2015. Na dit Griekse referendum (met eveneens een negatieve stem) moest de Griekse index nog heel wat procenten aan waarde inleveren.

Uiteraard hoeft de Italiaanse beurs niet hetzelfde pad te gaan bewandelen als die van de Griekse beurs, maar het verband is behoorlijk ‘eng’ te noemen. Voorzichtigheid kan dus geen kwaad.