Janet Yellen renteverhoging

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Janet Yellen, liet afgelopen woensdag weten dat we volgend jaar rekening moeten houden met 3 renteverhogingen. Daarnaast werd de rentestand opgetrokken van 0,50 naar 0,75 procent, maar dat was geen verrassing meer.

De markten reageerden niet bepaald enthousiast op de woorden van Yellen. De meeste analisten rekenden op twee renteverhogingen in 2017 en daardoor viel het getal 3 niet bepaald in de smaak. Maar, ondanks de harde woorden van de voorzitter van de Fed, is de kans groot dat die 3 renteverhogingen er helemaal niet gaan komen.

Beleggers hoeven zich geen zorgen te maken over 3 renteverhogingen

fed-rente-dot

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, zijn de eerdere verwachtingen van de Fed in beeld gebracht. Ook vorig jaar rond deze tijd liet Yellen weten dat we in 2016 geconfronteerd konden worden met meerdere renteverhogingen. Destijds werd er zelfs nog gesproken over 4 renteverhogingen. Maar, uiteindelijk heeft er slechts één renteverhoging plaatsgevonden en ook nog tijdens de laatste maand van het jaar.

De beleggers zullen de woorden van Yellen dus met een korreltje zout moeten nemen. Uiteraard is de kans aanwezig dat de Fed volgend jaar daadwerkelijk de rentestand driemaal gaat optrekken, maar het verleden wijst uit dat die kans niet zo heel groot is.