Geld verliezen met aandelen

Bill Ackman van Pershing Square Hedge Fund gooide eerder deze week de handdoek in de ring. Hij deed zijn investering in Valeant van de hand met een verlies van $4 miljard. Dit gaat de geschiedenisboeken in als een van de grootste individuele verliezen ooit op de aandelenmarkt.

Valeant werd door Ackman aanzien als de nieuwe Berkshire Hathaway van de farmaceutische sector. Tussen maart en november 2015 en in februari 2016 kocht Ackman aandelen en opties Valeant aan een gemiddelde prijs van zo’n $166 per aandeel. Hij verkocht deze aandelen nu opnieuw aan Jefferies Group voor $11,40 per aandeel. Op een totaal van 21 miljoen aandelen komt het verlies uit rond $4 miljard.

Dit is het grootste individuele verlies ooit op een aandelenpositie door een hedge fund. Andere massale verliezen op de aandelenmarkt komen op naam van firma’s zoals het Long Term Capital Management in ’98, The Londen Whale in ’12 en Jérôme Kerviel voor Société Générale in ’08.

Bill Ackman verlies Valeant

Deze tegenslag voor Ackman bewijst het nadeel van zijn strategie. De succesvolle hedge fund manager staat erom bekend om grote posities in te nemen in een handvol aandelen. Zo was de positie van Valeant goed voor 1/5 van het totaal vermogen van het hedge fund. Grote fondsen riskeren meestal maximaal 1% in een enkele positie.

Na de uitstap van Pershing Square Hedge Fund zien andere fondsen echter hun kans. Zo kocht ValueAct Capital 3 miljoen aandelen waarna de prijs 5,5% steeg tot $11,82 boven de prijs die Ackman kreeg van Jefferies Group.

Ackman heeft zijn positie in Valeant onder druk van de aandeelhouders moeten verkopen. Hij blijft echter actief voor Valeant als bestuurder. Ackman ziet nog steeds waarde in het bedrijf dat recent zijn schuldpositie van $30 miljard herfinancierde.

Bronnen: ValueWalk + The Street

Beleggen in Nederlandse en Belgische aandelen

Trading, Opties, snelle winst …

Beleggen in Fondsen en ETFs …

Beleggen in Dividendaandelen