Om eerlijk te zijn, verbaasde het ons toch wel. Legendarische obligatiebelegger Bill Gross geeft een wel heel krachtig signaal. De man verdiende meer dan 30 jaar lang miljarden door obligaties te kopen en nu zegt hij dat hij er serieus over nadenkt om short te gaan op obligaties. Dit is een sterk signaal dat er iets niet goed in de haak zit op de financiële markten. Een jaar geleden voorspelde Gross nog met uiterste precisie de implosie van de Duitse Bund. In minder dan 2 maanden steeg de Duitse rentevoet van 5 basispunten tot 106 basispunten, m.a.w. van 0,05% naar 1,06%. Een beweging met een factor 20. Don’t fight central banks? De voormalige obligatiekoning gaat met deze uitspraak recht in tegen het beleid van de centrale banken. Hij zegt dat hij eerder geneigd is schuldpapier te verkopen bij marktvolatiliteit dan extra lange termijn obligaties te kopen. Gross gelooft dat centrale banken op een gegeven moment niet meer zullen slagen in hun opzet om activaprijzen op te waarderen. De voornaamste redenen om short te gaan op obligaties zijn:
- De groeivertraging in China die overslaat op de financiële markten
- Brexit
- Een escalatie van de problemen in Griekenland of Brazilië
- Snellere renteverhogingen door de Federal Reserve dan de markt aankan
It’s really hard to change your psychological makeup and to be a hedge manager that is comfortable with being short, zei Gross in een intervieuw met Bloomberg’s Erik Schatzker. I’m working on it, because I’m an investor that ultimately does believe in the system, but believes that the system itself is at risk.
Centrale banken in Europa en Japen hebben negatieve rentevoeten. Dit zorgt ervoor dat de rente op nationale schulden dalen, maar ook dat beleggers vluchten naar andere activa waardoor deze overgewaardeerd geraken, voornamelijk aandelen en obligaties. Gross beheert zo’n $1,3 miljard samen met zijn partner Kumar Palghat. De gemiddelde looptijd van hun obligatiefonds is al bijzonder laag met 1,13 jaar. Wanneer ze de obligatiemarkt gaan ‘shorten’ zal deze duurtijd nog meer dalen. Maar klanten verwachten wel minstens 3% tot 5%, anders parkeren ze hun geld liever op de bankrekening. En zo is de situatie is niet houdbaar volgens Gross.