Wie binnen de 10 jaar op pensioen wil gaan, kan niet zomaar in het wilde weg iets doen. Daar heb je een plan voor nodig. Dat plan bestaat uit verschillende onderdelen. Een 52-jarige miljonair legt uit hoe hij in 10 jaar financieel onafhankelijk werd.

ESI Money is de website van deze 52-jarige miljonair. ESI staat voor de 3 pijlers die nodig zijn om financiële onafhankelijkheid te bereiken: Earnings (inkomsten), Savings (sparen), Investing (beleggen).

Hoe meer je deze 3 onderdelen beheerst, hoe sneller je op pensioen kan gaan.

Stap 1: Het pensioenbudget

In eerste instantie moet je een idee vormen hoe je budget eruit gaat zien wanneer je op pensioen gaat. Wanneer je weet hoe groot je budget is, weet je ook waar je naartoe moet werken.

Stap 2: Je carrière

Je carrière is een van de belangrijkste middelen die je hebt om veel geld te verdienen. Hoe beter je jouw carrière verzorgt, hoe meer geld het zal opleveren. Je carrière verzorgen is ervoor zorgen dat je regelmatig promotie kan maken, binnen of buiten je bedrijf, en dat je loon stelselmatig stijgt.

Stap 3: Je budget om te sparen

Naarmate je carrière groeit, is het een kwestie van je uitgaven onder controle te houden. Zo stijgt het verschil tussen inkomsten en uitgaven en kan je steeds meer sparen. Maak een budget van je uitgaven en zorg ervoor dat de kosten van je levensstijl niet even hard stijgen als de inkomsten uit je carrière.

Stap 4: Begin zo snel mogelijk met beleggen

Naarmate je meer kan sparen, is er ook meer ruimte om te gaan beleggen. Wanneer het op beleggen aankomt, is tijd je beste vriend. Je moet er dan ook zo snel mogelijk mee beginnen. Wanneer je voldoende spaargeld aan de kant hebt staan, kan je beginnen beleggen op lange termijn. Beleggen is alleen maar moeilijk op korte termijn.

Stap 5: Extra inkomsten

Extra inkomsten kunnen ervoor zorgen dat je sneller je financiële doelen bereikt. Met een extra job, een passief inkomen of een lucratieve hobby kan je dat geld gebruiken om meer geld aan de kant te zetten. Langdurige extra inkomsten kunnen ook tijdens je pensioen nog voor de nodige opbrengsten zorgen zodat je minder geld nodig hebt om van te leven.

Stap 6: Maak geen extra schulden

Schulden zijn de achilleshiel van een gezond financieel systeem. Schulden maken is het probleem niet, maar steeds meer schulden maken is wel de grootste boosdoener. Focus op sparen en beleggen, niet op schulden maken om dingen te kopen.

Stap 7: Volhouden

Stap 1 tot 6 zal niet altijd even gemakkelijk zijn. De weg naar financiële onafhankelijkheid ligt bezaaid met obstakels en valkuilen. Maar volhouden is de boodschap. Op een gegeven moment bereik je een punt dat alle puzzelstukken in elkaar vallen en je binnen x-aantal jaar effectief kan stoppen met werken.

Bron: Business Insider