sparen Helaas voor veel jongeren die sparen, beleggen of een pensioen opbouwen: de financiële markten hebben andere plannen met jouw geld. “De komende 20 jaar ziet het beeld er niet rooskleurig uit voor investeringen die gericht zijn op de lange termijn”, aldus een citaat uit een onlangs uitgebracht rapport van McKinsey Global Institute Iemand van dertig is misschien in de veronderstelling dat zijn opgebouwde kapitaal straks voldoende zal zijn voor een goed pensioen. “Deze aanname is onjuist”, zo zegt McKinsey. Lagere opbrengsten Het onderzoek becijfert dat beleggingen de komende dertig jaar op jaarbasis gemiddeld 4-5% zullen opleveren. Dit staat in schril contrast met de gemiddelde 8% opbrengst van de afgelopen 30 jaar. Voor een gemiddeld persoon betekent dit dat extra geld opzijzetten noodzakelijk is. Maar niet alleen dat: er moet ook langer worden doorgewerkt en minder worden uitgeven om hetzelfde niveau te halen. Susan Lund, één van de onderzoekers, stelt dat de vooruitzichten zelfs slechter zijn dan die van de afgelopen 100 jaar. Zij wijst erop dat het voor iedereen noodzakelijk is zijn of haar financiële toekomstplan te herzien en aan te passen.

Er wordt veel gezegd en geschreven over markt crashes, maar dit probleem is veel urgenter. Het verleden is minder erg dan mensen denken; de toekomst baart veel meer zorgen. – Susan Lund, McKinsey

Plannen Het plannen van je pensioen vergt volgens Lund een proactieve benadering. Zo raadt ze mensen die zelf hun pensioen regelen, de hulp in te schakelen van een expert. Ondanks de extra kosten betaalt dit zich op langere termijn zeker uit.  Expert Ryan Fuch van Ifrah Financial Services begrijpt dat veel mensen afkeer hebben van de gedachte om langer door te werken. “Maar wanneer je op tijd ingrijpt, zal dit de lasten zeker verlichten. De beste manier is, volgens Fuch, om je huidige financiële plan kritisch onder de loep te nemen waarbij je de situatie beter kunt onder- dan overschatten.