Amerikaanse dollar

Het BIS, controleorgaan van de centrale banken, waarschuwt dat de sterke Amerikaanse dollar negatieve gevolgen zal hebben voor de financiële stabiliteit in de wereld. Vooral Europese banken kunnen in de problemen geraken.

Na de overwinning van Trump schieten rentevoeten over heel de wereld omhoog, samen met de dollar. En dat kan serieuze problemen opleveren.

Voorheen was vooral de VIX-index een goede indicatie van de appetijt naar risico, nu is dat de Amerikaanse dollar – aldus de Bank for International Settlements. Een sterkere dollar wijst op een daling van de appetijt naar risico.

The dollar as a barometer of leverage and risk-taking capacity has implications for both financial stability and the real economy. Given the dollar’s role as barometer of global appetite for leverage, there may be no winners from a stronger dollar.”

USD Index

De Amerikaanse dollar wordt vooral in de groeimarkten gebruikt als munt voor de leningen. Europese banken hebben veel meer leningen in dollar verstrekt dan Amerikaanse banken. Naarmate de dollar stijgt, wordt het duurder om die leningen af te betalen. Beleggers gaan dus minder risico nemen en dat heeft gevolgen voor de economische groei waardoor de afbetaling nog moeilijker wordt.

De financiële crisis veranderde alles

Traditioneel zijn de banken bereid om geld te lenen en te ontlenen wanneer de VIX-index laag staat, wanneer de volatiliteit laag is. Wanneer de VIX stijgt, bouwen banken hun risico’s af. Maar de VIX staat al jaren bijzonder laag terwijl de risico’s verder worden afgebouwd. Dat is het gevolg van de financiële crisis.

Daarom dat de Amerikaanse dollar het stokje heeft overgenomen als barometer voor risico. De blootstelling aan de Amerikaanse dollar is fors toegenomen sinds de financiële crisis waardoor het financieel systeem bijzonder kwetsbaar is voor een stijgende dollar.

Vooral Europese banken zijn kwetsbaar aangezien ze veel geld in Amerikaanse dollars ontleent hebben aan Azië.

Bron: Reuters