Woensdag was het zover: de bitcoin zette een nieuwe ‘all-time-high’ neer dankzij de toenemende vraag naar bitcoins vanuit China en enkele andere landen waar de reguliere munten flink onder druk komt te staan door overheidsmaatregelen.

De bitcoin die onlangs 8 jaar bestaat ging woensdag avond lokale tijd voor $1.140,64 over de toonbank, hoger dan de vorige all-time-high van $1.137 in november 2013. Reeds in december bereikte de marktkapitalisatie van bitcoin ook al een hoogtepunt. De huidige marktkapitalisatie bedraagt $17,6 miljard op een koers van $1.097.

Screen Shot 2017-01-04 at 22.55.59

De huidige rally van de bitcoin wordt gevoed door valutarestricties in landen zoals China, India en Venezuela. Hier vlucht men naar bitcoins om koopkracht te beschermen tegen verdere devaluatie van de lokale munt. In sommige streken is men zelfs afhankelijk van bitcoin daar de lokale munt soms niet eens meer geaccepteerd wordt. Ook vanuit de investeerderskant is veel vraag naar de digitale cryptomunt. Bitcoin heeft in 2016 elke andere valuta, aandeel of grondstof verslagen.

In tegenstelling tot de exponentiele adoptie van bitcoin wat in 2013 de prijs de hoogte instuwde, is de huidige stijging te danken aan een geleidelijke, drie jaar durende adoptie, voornamelijk door China, maar ook andere landen waar hoge restricties gelden op de lokale munteenheid.

Vooral de toegenomen interventies door overheden voor de lokale munten heeft de prijs van bitcoin de hogere regionen ingestuurd. Zo heeft China bijvoorbeeld strengere regels in het leven geroepen om de Chinese munt in het buitenland uit te geven. Dit leidt tot opgesloten liquiditeit. Dit maakt een bitcoin, dat door geen enkele overheid gecontroleerd wordt, enkel maar aantrekkelijker.

Ook India en Venezuela hebben de druk op hun lokale munt opgevoerd. Bankbiljetten met de hoogste waarde zijn daar inmiddels uit de roulatie gehaald. Hiermee wordt langzaam de rem gezet op cashbetalingen. Overheden scherpen wereldwijd regels aan die het verplichten om het aanhouden van cash in het buitenland te melden. Regeringen proberen met dergelijke maatregelen meer zicht te krijgen op illegale geldstromen. Dit alles om terrorismefinanciering en criminaliteit een halt toe te roepen.

Een andere factor dat de bitcoin een gigantische boost kan geven, is het voornemen van Trump om geldoverboekingen van Amerika naar Mexico te limiteren of zelfs te verbieden tenzij de Mexicanen gaan betalen voor de muur tussen de twee landen.

Een laatste factor die we willen noemen is dat het steeds moeilijker wordt om bitcoins te mijnen en er op een gegeven moment zelfs helemaal geen bitcoins meer worden gemijnd. In totaal zullen er 21 miljoen bitcoins in bestaan gebracht worden. De huidige bitcoins in omloop zijn nu ruim 16 miljoen, of te wel 76,5 procent is reeds gemijnd. Een toenemende vraag in combinatie met een beperkter aanbod zal de prijs van een bitcoin wind in de zeilen zetten.

Bron: theCrux