Bitcoin ETF

Save the date: 11 maart 2017. Dat is de dag dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beslist of de Winklevoss broers hun Bitcoin ETF mogen lanceren. Een goedkeuring van deze ETF zal meer dan waarschijnlijk een positief effect hebben op de prijs van de populaire digitale cryptomunt.

In de Verenigde Staten wordt Bitcoin aanzien als een grondstof in plaats van een munt. Grondstoffen-ETFs zijn bij wet verplicht om (een deel van) de onderliggende grondstof te kopen om de waarde van de ETF te ondersteunen. Wanneer er geld naar de Bitcoin ETF stroomt, kan de prijs stijgen omdat de beheerders dan bitcoins moeten kopen.

Spencer Bogart, Bitcoin analist bij Needham & Co, verwacht dat er in de eerste week van de lancering zo’n $300 miljoen naar de ETF kan stromen. Dat zou de marktkapitalisatie van de cryptomunt richting $15 miljard brengen. Dat is bijvoorbeeld meer dan Twitter.

Marktkapitalisatie Bitcoin

Facebook

Tyler en Cameron Winklevoss, bekend van Facebook, maakte hun plannen voor een Bitcoin ETF voor de eerste keer bekend in 2013. Sindsdien hebben ze een lange weg afgelegd. Het zou ook de eerste keer zijn dat er een ETF wordt gecreëerd zonder dat er een beleggingsfonds aan vooraf gaat.

Een Bitcoin ETF zou de toegankelijkheid tot de cryptomunt gevoelig verhogen. Beleggers die nu geen toegang hebben tot Bitcoins krijgen in een klap de mogelijkheid om heel eenvoudig Bitcoins te kopen. Je zou het kunnen vergelijken met de creatie van goud ETFs. De toegang tot de SPDR Gold Trust (GLD) veranderde de goudmarkt.

Spencer Bogart ziet geen specifieke redenen waarom de SEC de Bitcoin ETF niet goed zou keuren, maar acht de kans toch bijzonder klein. De Bitcoin-community ligt geregeld overhoop met overheidsdiensten die innovatie zo veel mogelijk proberen tegen te houden.

Bron: MarketWatch

Grafiek: Coinmarketcap