zwarte maandag

Het is tot nu toe een bewogen beursjaar geweest. Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar werden de beleggers geconfronteerd met een gigantische sell-off en even leek het er op dat de markten in een nieuwe Bear Market zouden belanden. Maar, in de maand februari werd er een stevige bodem neergezet en vanaf dat moment zijn we flink in waarde gestegen.

sp500-1987

Als gevolg van deze stevige bodem wisten de Amerikaanse indices zelfs weer nieuwe recordkoersen te laten optekenen. Maar, de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, laat zien dat er reden is voor de nodige angst.

Deze vergelijking is beangstigend

Tom Fitzpatrick van Citigroup laat weten dat het koerspatroon van de afgelopen maanden verdacht veel lijkt op die van het jaar 1987. In dat beruchte beursjaar werden de beleggers getrakteerd op een enorme prijsval in de maand oktober. En op de bovenstaande grafiek is te zien dat het ‘dodelijke punt’ op dit moment in de buurt ligt.

Voor de beleggers is het te hopen dat het slechts toeval is dat het koerspatroon van de afgelopen maanden zoveel lijkt op die van het jaar 1987. Het is namelijk niet te hopen dat we opnieuw geconfronteerd worden met een dergelijke crash.