Koop goud (2)

Fondsbeheerder BlackRock is minder te vinden om Amerikaans staatspapier in portefeuilles op te nemen en koopt in sommige gevallen goud in de plaats. Een serieuze opkikker voor goud dat tot nu toe steevast als weinig interessant door grote fondsbeheerders werd bestempeld. 

In een nota aan klanten schrijft investment strategist van BlackRock, Richard Turnill dat het huis zeer voorzichtig is geworden rond Amerikaans overheidsobligaties. “De zeer lage rendementen zorgen er voor dat er nauwelijks nog een veiligheidsnet is indien de rente zou beginnen stijgen. Zo zou een stijging van de rente met 0,2% het hele rendement voor een jaar wegvagen.”

Die veiligheidsmarge, de groene staaf linksonder, is veel kleiner dan bij andere obligaties zoals high yield of papier uit opkomende landen. Deze laatstgenoemde obligatiecategorieën kunnen dus een hogere stijging van de rente (en ook een hogere volatiliteit op de obligatiemarkt) verdragen.

blackrock

BlackRock: goud als diversificatie

Voorts ziet hij nog een aantal negatieve punten voor Amerikaanse staatsobligaties. “Het is geen goede zaak dat de centrale bank niet ongenegen staat tegenover de huidige inflatiestijging. Voorts is het voor buitenlandse beleggers duurder geworden om zich tegen muntbewegingen in te dekken waardoor Treasuries minder interessant zijn.

Amerikaans staatspapier met een langere looptijd heeft nog steeds een rol te spelen en zou als buffer kunnen dienen in portefeuilles bij een vlucht naar kwaliteit. Maar volgens de strategist van BlackRock betalen beleggers vrij veel voor deze diversificatie. “Vandaag gaat onze voorkeur dan ook uit naar bedrijfsobligaties met een korte looptijd en zien we een steeds belangrijker rol voor alternatieve beleggingen die voor extra diversificatie kunnen zorgen, namelijk goud.”

Bron: The Financial Times

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!