Het cijferseizoen is bijna afgelopen. De Europese bedrijfswinsten zijn in het laatste kwartaal van 2022 verrassend veerkrachtig gebleken. Hierdoor presteerden ook de Europese aandelenmarkten goed. Volgens BlackRock zal deze outperformance ten opzichte van de Verenigde Staten nog verder aanhouden.

De markten in Europa worden vooral ondersteun door de banken en energiebedrijven. In een toelichting verklaarde BlackRock echter dat de Europese bedrijfsresultaten aantoonden dat de gezondheid van bedrijven verder reikte dan de belangrijke sectoren in de regio.

Banken en energie kenden een uitstekend kwartaal. De Eurostoxx Banks index noteert dan ook aan een winst van 24% voor dit jaar. BlackRock merkte op dat de pan-Europese Stoxx 600 ongeveer een winst van 7% liet zien, zelfs als de energiesector buiten beschouwing wordt gelaten.

Volgens Helen Jewell, CIO bij BlackRock, zal het momentum dat gestimuleerd wordt door de positieve rentetarieven waarschijnlijk aanhouden. Ondanks de stijging zijn de waarderingen immers nog aantrekkelijk.

Winstmarges

Ondanks de veerkracht tot dusver, benadrukte Jewell het belang van de winstmarges in 2023. Centrale banken blijven het monetaire beleid aanscherpen en maken voorgoed een einde aan het tijdperk van gratis geld.

Ongeveer 60% van de Europese bedrijven overtrof de omzetverwachtingen. Echter slechts 50% overtrof de winstverwachtingen, volgens gegevens van MSCI. Een soortgelijk beeld tekent zich af in het Verenigd Koninkrijk.

Dit toont de toenemende impact van de looninflatie in een tijd waarin de vertragende economie het moeilijker heeft gemaakt om de kosten door te rekenen. Jewell verwacht dat bedrijven met een grote blootstelling aan de loonkosten het ook in 2023 moeilijk kunnen hebben.

Jewell besluit:

Wij zien veel kansen voor beleggers in de regio, hoewel het belangrijk is om selectief te zijn omdat de druk op de winstmarges kan leiden tot spreiding over sectoren en binnen sectoren.

Bron: CNBC
Foto: iStock