Het vertrouwen in de Amerikaanse economie en aandelenmarkten kan binnenkort een nieuwe klap krijgen. Beleggers verwachten dat de renteverhogingen van de Federal Reserve weldra zullen stoppen. Analisten denken echter dat de centrale bank de rente tot 5,5% zou kunnen verhogen.

De voorspelling van de analisten komt op een vervelend moment. De drie belangrijkste Amerikaanse indexen boekten in februari een verlies. De Dow Jones staat zelfs op haar laagste punt van dit jaar.

Mike Wilson van Morgan Stanley verklaarde vorige week dat beleggers steeds minder tijd hebben om hun winsten veilig te stellen. Wilson waarschuwt voor een catastrofaal einde.

Het optimisme is verder aangetast door een onverwachte stijging van de inflatie in januari met 0,5% na de stijging met 0,1% in december.

Rente van meer dan 5%?

Al deze factoren hebben ertoe geleid dat econoom Aditya Bhave van Bank of America waarschuwt dat de Federal Reserve de rente moet verhogen tot 5,25% à 5,5% om de inflatie weer in lijn te brengen met de beoogde jaarlijkse stijging van 2%.

Bhave voegde hieraan toe dat de markten rekening houden met een maximale rente van 5,4% tegen september. Volgens Bhave zal dit in realiteit echte reen stuk hoger zijn. Een rente van tegen de 6% sluit Bhave niet uit.

Bron: Finance Yahoo
Foto: iStock