(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten, op de hoop dat de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China een bevredigend resultaat gaan opleveren voor de Amerikanen.

De AEX-index eindigde 1,1 procent hoger op 501,01 punten, nadat de aandelenindex maandag nog 1,7 procent inleverde. De Midkap-index steeg 1,6 procent de Smallcap-index ging ook 1,6 procent omhoog.

“De markten schieten vandaag omhoog omdat beleggers wat hoop blijven houden dat China en de VS een handelsakkoord zullen sluiten”, zei David Madden van CMC Markets. “Misschien is het een teken dat handelaren elke strohalm aangrijpen om te blijven geloven dat een deal in zicht is.”

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer en Olij was niet overtuigd. “Het lijkt vooral een correctie op de eerdere daling”, zei hij.

De beurs reageerde positief op de verhalen over de Amerikaans-Chinese gesprekken, maar Schutte zag de markt tegen het einde van de dag een flink deel van de stijgingen weer inleveren.

Daar kwam bij dat Macron het begrotingstekort in Frankrijk met 10 miljard euro laat oplopen om de protesten van de ‘gele hesjes’ te sussen, waardoor Italië nog minder reden heeft om zich aan de begrotingsregels te houden.

Schutte acht de kans klein dat er nog een eindejaarsrally komt. “Er is al behoorlijk wat schade aangericht dus als de beurs nu weer wat zou stijgen dan zullen veel beleggers eerder geneigd zijn wat risico af te bouwen.”

De onzekerheid rond China en de VS en rond de Brexit zullen bovendien niet binnen afzienbare termijn opgelost zijn.

De VS en China spraken maandag telefonisch over een mogelijk handelsakkoord, met minister van financiën Steven Mnuchin, de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en de Chinese vicepremier Liu He aan de lijn. Volgens ingewijden reist Liu in het nieuwe jaar af naar Washington.

Persbureau Bloomberg meldde bovendien dat China werkt aan een fors lagere importheffingen op auto’s die in de Verenigde Staten zijn gemaakt, van 15 procent, in plaats van 40 procent. Autofabrikanten zoals BMW, Ford en Tesla stegen op het nieuws. President Trump twitterde enthousiast: “Zeer productieve gesprekken gaande met China! Verwacht wat belangrijke aankondigingen!”

De 27 EU-leiders komen donderdag bijeen om onder meer de Brexit te bespreken.

Sales Gert Berendse van ING zag eerder dinsdag wel een meer fundamentele reden voor optimisme: de rente in zowel Amerika als Europa zal door alle onrust in Frankrijk, Italië, Engeland en tussen de VS en China mogelijk langer laag blijven en de ECB zal niet te veel liquiditeit uit de markt willen halen, aldus Berendse, en dat betekent een goed klimaat voor beleggen.

Op macro-economisch gebied bleef de Britse werkloosheid stabiel op 4,1 procent. De Duitse ZEW index verbeterde aanzienlijk. Economen hadden slechts een minieme verbetering voorzien. De Amerikaanse producentenprijzen stegen een fractie in november, waar de markt rekende op een kleine daling.

De euro deed een een stapje terug tegenover de dollar. De euro/dollar werd verhandeld op 1,1319.

De olieprijs steeg. Een januari-future voor een vat WTI-olie werd 2,3 procent duurder in New York, tot 52,19 dollar. Brent-olie voor februari kostte 1,5 procent meer op 60,85 dollar per vat.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Vopak aan de leiding met een koerswinst van 3,7 procent. Ook staalproducent ArcelorMittal was in trek. 

Techfonds ASML en het volatiele Altice Europe leverden de eerder winst weer grotendeels in.

Signify was de enige daler, met een min van 3,5 procent voor de lampenmaker.

In de Midkap gingen BAM en Wereldhave aan de leiding met 4 procent winst. ABN AMRO verhoogde het advies voor het vastgoedfonds van Houden naar Kopen, maar verlaagde het koersdoel van 35,00 naar 33,00 euro. Het aandeel Wereldhave is volgens de analisten relatief goedkoop, na de recente koersafstraffing.

Arcadis, dat New York gaat helpen met zijn afvalinzamelingsproces, steeg 2 procent. Arcadis moet de stad helpen om het verkeer van vuilniswagens ruim te halveren.

De grootste daler was Flow Traders met 3,6 procent. Maandag ging het aandeel ook al onderuit, nadat de CFO vrijdag abrupt opstapte.

Bij de kleinere aandelen ging bouwbedrijf VolkerWessels aan kop met een winst van 6 procent, terwijl ook sectorgenoot Heijmans bijna 4 procent meer waard werd. Bouwbedrijven waren hard getroffen de afgelopen tijd, zei Schutte van Boer & Olij.

BinckBank kon 2,8 procent bijschrijven. De Franse vermogensbeheerder Amiral Gestion meldde een eerste belang van 3,14 procent. Amiral belegt in Franse en Europese small- en midcaps.

Centenfonds Lavide viel op met een stijging van 15 procent in de lokale handel. Eind november werd een nieuwe directeur aangetrokken die het lege beursfonds mogelijk een interessante bestemming kan geven, na een eerder fiasco met gastouderbureaus. Sindsdien werd het aandeel bijna twee keer zo veel waard. Market Wizards verhoogd zijn belang verder tot ruim 5 procent.

Het aloude minibeursfonds Porceleyne Fles steeg ruim 6 procent op de lokale beurs.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs stond Wall Street op beperkte winst. De S&P500 index klom 0,3 procent. De Dow Jones index noteerde vlak en de Nasdaq werd 0,7 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.