(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX sloot 0,7 procent hoger op 557,71 punten.
Macro-economisch was er vandaag weinig nieuws, maar de cijfers die er waren, leverden applaus op.
Econoom Carsten Brzeski van ING was te spreken over de Duitse export, zeker in het licht van de handelsspanningen. “Tot nu toe was en is het effect van veranderingen in de wisselkoers van de euro veel belangrijker voor de Duitse export dan de handelsspanningen”, stelde Brzeski. De Duitse export nam in mei met 1,8 procent op maandbasis toe.
Verder was er aandacht voor het Verenigd Koninkrijk waar Brexit-onderhandelaar David Davis en Boris Johnson, de minister van Buitenlandse Zaken, opstapten.
“[Theresa] May lijkt voor een softe [Brexit-]variant te gaan waarin de relatie met de EU zo hecht mogelijk blijft”, stelden analisten van Rabobank.
Een speech van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank deed weinig stop opwaaien, constateerde ook Brzeski. De centraal bankier zei onder meer dat de rente nog tot volgend jaar zomer op de huidige niveaus zal blijven. “Simpelweg de woorden van juni herhalen”, aldus de econoom van ING.
De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1743. Vrijdagavond bij het slot van Wall Street was dit 1,1744. De euro noteerde op 0,8867 Britse pond.
Amerikaanse olie werd iets goedkoper, maar een vat Brent steeg 1,3 procent in prijs.
Stijgers en dalers
In de AEX sloten vrijwel alle aandelen hoger. Koploper was Signify met een koerswinst van 2,8 procent. Beleggers konden reageren op de bedrijfsconsensus van het lichtbedrijf. Het tweede kwartaal zal volgens analisten minder omzet en winst hebben opgeleverd dan vorig jaar. Wel steeg de marge op kwartaalbasis vermoedelijk.
ASR Nederland won 1,5 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werd ook 1,5 procent duurder, net als Aalberts Industries.
Altice en KPN werden op de favorietenlijst van RBC gezet en wonnen respectievelijk 1,1 en 0,5 procent.
Louter AkzoNobel en Galapagos sloten in het rood met verliezen van 0,03 en 0,1 procent. Morgen starten er stakingen bij de fabrieken van AkzoNobel in Sassenheim. Vakbond FNV eist voor een nieuwe tweejarige cao een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar, een eenmalige uitkering van 2.500 euro en afspraken over duurzame inzetbaarheid.
In de Midcap was Air France-KLM de hoogvlieger met een koerswinst van 6,3 procent. De luchtvaartmaatschappij vervoerde in juni 9,3 miljoen passagiers, een stijging van 3,7 procent. Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld sprak van een positieve omzetwaarschuwing. Ook een bericht in Franse media dat de opgestapte topman Janaillac zal worden opgevolgd door de topvrouw van de Parijse metro, Catherine Guillouard, zou bijdragen aan de hausse in het aandeel, opperde Van Eerden.
Besi werd 2,9 procent duurder en SBM Offshore won 1,9 procent. Petrobras moet op last van een Braziliaanse rechter bijna 900 miljoen dollar inhouden op betalingen aan SBM. Dat is flink meer dan SBM zelf had gereserveerd, aldus ABN AMRO. Desondanks verwacht de bank dat de markt de definitieve afronding van de kwestie, ook als de omvang van de schadevergoeding substantieel hoger licht dan de reservering van 300 miljoen dollar, zal toejuichen.
Net als in de AEX waren de verliezen beperkt. Takeaway leverde het meeste in, maar beperkte het verlies tot 0,7 procent. PostNL legde het ultimatum van FNV over de zogenoemde combibundel naast zich neer. Dit betekent dat het bedrijf acties en mogelijk stakingen kan verwachten, waarschuwde de vakbond. Het aandeel daalde 0,3 procent.
Onder de kleinere aandelen stegen Nedap en Kiadis 3,4 en 5,1 procent. Basic-Fit werd twee procent goedkoper. De bedrijfsconsensus van Basic-Fit wijst op meer omzet en winst in het tweede kwartaal.
Betaalbedrijf Adyen steeg 3,5 procent.
Tussenstanden Wall Street
Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen. De winsten voor de Dow, S&P 500 en Nasdaq liepen op van een half tot ruim een procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.