brexit

Het Verenigd Koninkrijk wist tijdens de 18e eeuw uit te groeien tot een mogendheid. Het Verenigd Koninkrijk wist met name veel aanzien te kweken in de wereld als gevolg van de industriële revolutie. Deze revolutie begon in Groot-Brittannië en wist het koninkrijk tot een van de rijkste landen ter wereld te maken. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk een stapje terug moeten doen op het wereldtoneel.

Ondanks het feit dat de Britten niet meer een dergelijke sterke positie hebben als dat ze in de 18e eeuw hadden, denken veel Britten daar nog steeds anders over. Voornamelijk de ouderen denken nog steeds dat ze zonder de rest van de wereld zich prima staande kunnen houden. Uiteindelijk wisten de oudere Britse bevolking ook het afgelopen jaar te zorgen voor een breuk tussen het VK en de EU.

Brexit hangt als een donkere wolk boven deze Britse exportsteden

Een onlangs verschenen rapport van Centre for Cities maakt echter duidelijk dat de Brexit grotere gevolgen kan gaan hebben dan veel Britten op dit moment denken. Premier May probeert er op dit moment alles aan te doen om zo gunstig mogelijke handelsakkoorden te sluiten met onder andere Amerika en China, maar Europa is nog steeds de belangrijkste afzetmarkt voor de Britten.

brexit1

Zo maakt het rapport duidelijk dat de Britse steden met hun export voor 46% afhankelijk zijn van de vraag uit Europa. Aangezien het feit dat de Britse steden 62% van de totale Britse export vertegenwoordigen, mogen we deze cijfers behoorlijk serieus nemen.

brexit2

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Centre for Cities, zijn de belangrijkste Britse exportsteden in beeld gebracht. Met name deze steden zouden zware jaren tegemoet kunnen gaan zien.