brexit Het zijn zware tijden, niet alleen voor de Britten maar ook voor de rijken der aarde. Sinds de verrassende Brexit-uitslag verloren de 400 rijksten der aarde op nauwelijks twee handelsdagen reeds $196.2 miljard.

Bloomberg Billionaires Index

De financiële nieuwssite Bloomberg beheert al jaren de Bloomberg Billionaires Index waar de 400 rijksten der aarden een plaatsje hebben gekregen. Bekende namen als Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos en Marc Zuckerberg hebben een zitje in de top 10. Alles samen zijn de 400 rijksten goed voor $3,8 biljoen. Het hoeft geen betoog dat een schok zoals de Brexit er één was, geen goed nieuws is voor de rijkenclub. Vooral de 92 Europeanen op de lijst beten in het zand (zie de scherpe daling van de blauwe lijn). Volgens Bloomberg werden ze op twee dagen $81,7 miljard minder waard. Aangezien ze in de maanden februari en maart hun rijkdom wisten uit te bouwen, is het verlies sinds 1 januari $45,5 miljard of 5,1%. In Europa beklaagt Georg Schaeffler, de derde rijkste Duitser en eigenaar van de industriële groep Schaeffler, het meest de Brexit-beslissing want hij zag reeds $1,9 miljard in rook opgaan. De rijkste inwoner van Europa, de Spaanse retailer Amancio Ortega, verloor $1.5 billion. brexit Ook de andere miljardairs werden niet gespaard. De 150 vermogenden uit de VS en Canada verloren op 2 dagen tijd $62,5 miljard. Sinds begin dit jaar staan ze evenwel op breakeven. De 26 miljardairs uit China op de lijst verloren $5 miljard op twee dagen. Sinds begin dit jaar staat de teller wel al op een verlies van 7,4% of $18,7 miljard.

Brexit: please Remain

Als u wil weten waarom vermogende Britten vooral voor een Remain hebben gestemd, bekijk dan even de volgende grafiek. Op vrijdag 24 juni alleen al verloren de 15 rijkste Britten $5,5 miljard. De nummer 1 op de lijst, Gerald Grosvenor, verloor $1 miljard, maar ook de eigenaar van Topshop, Philip Green, landbaron Charles Cadogan en hoofdaandeelhouder van Schroders, Bruno Schroder, zagen hun vermogen slinken. brexit