cash pond Het Britse pond zit al meer dan 100 jaar in een neerwaartse beweging, hand in hand met de neergang van het ‘British Empire’ schrijft Bloomberg. De Brexit doet die afdaling nu weer versnellen.

Invloed taant verder

De geschiedenis van het pond is er een eentje van grote neerwaartse stappen. En voor historici en economen is de 10% daling sinds de uitslag van de Brexit een nieuwe stap in de afname van de wereldwijde rol en invloed van het Verenigd Koninkrijk. De kans is immers groot dat het pond zijn plaats bij de reservevaluta zal verliezen. Vandaag is de munt volgens het IMF goed voor 5% van reserves in vreemde valuta. Uit de EU stappen zal daarenboven zowel op de korte als lange termijn een negatieve impact hebben op de Britse economie. Volgens Erik Nielsen, hoofdeconoom bij UniCredit Bank, zou het Britse BBP binnen 15 jaar 8% lager kunnen liggen dan zonder de Brexit. En als de economie verslapt dan zal de Britse invloed verder afnemen en het pond verder verzwakken: een vicieuze cirkel als het ware. Het gevaar bestaat bovendien dat de status van de City of Londen als wereldwijd financieel centrum in gevaar komt en ook de stem van het VK in organisaties als de Verenigde Naties minder luid doen klinken. Het British Empire wordt dus nog verder ontrafeld. pond

Pond: verdere afdaling

De sterling (afgeleid van het Duitse ‘ster’ wat sterk of stabiel betekent) was tijdens WO I goed voor $5 zoals u hierboven kunt zien. De dag van het EU-referendum was dat nog $1.50. Nu noteert het rond $1.32. HSBC Holdings ziet de pond verder wegzakken tot $1.20 en George Soros doet er nog een schepje bovenop met $1.15 als doelstelling naar voor te schuiven. Het pond heeft bovendien te kampen met enkele structurele zwaktes. Het VK kampt met een recordtekort op de handelsbalans van 6,9% in het eerste kwartaal en heeft een lage productiviteit. Zou een zwakker pond de economie niet kunnen aanwakkeren? Het zou de industrie en toerisme kunnen stimuleren maar driekwart van de economie is afhankelijk van diensten zoals financiële dienstverlening en de toekomst hiervan hangt af van welke uitstapvoorwaarden het VK bij de EU bedingt.